Окръжен прокурор с обвинение, лобирал за рецидивист

Окръжен прокурор с обвинение, лобирал за рецидивист | StandartNews.com

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на окръжния прокурор на Плевен Иво Радев. Той е обвинен, че през лятото на миналата година е склонявал своята подчинена да не иска по-висока присъда за многократно осъждания Ивайло Ячков.

Прокурор Снежана Георгиева внесла предложения в окръжния съд присъдата на рецидивиста да бъде увеличена с 1/2 от първоначално определената. Такава възможност има, когато присъдите са много на брой.

В периода 13 - 17 юни 2014 г. административният ръководител Радев е склонявал прокурор Георгиева, в разрез с принципа и закона, да промени вътрешното си убеждение и да не поддържа в съда искането си за увеличаване на определеното общо наказание на Ячков. Окръжният прокурор е настоявал на осъденото лице да се наложи единствено определеното общо най-тежко наказание.

Спрямо Иво Радев е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция" в размер на 3 000 лв. Той е обвинен за престъпление против правосъдието. Разследването се провежда от Специализираното звено „Антикорупция".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай