Доживотен затвор за Николай Русинов - Чеци

Доживотен затвор за Николай Русинов - Чеци | StandartNews.com

София. Сoфийски градски съд осъди на доживотен затвор Николай Русинов – Чеци за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина, предаде Фокус.

Пледоариите по делото започнаха, след като съдът наложи отмяна на назначената преди няколко заседания ДНК експертиза. Тя първо бе дадена на експерти от Института по криминалистика към МВР, а след това отиде към лабораторията на СДВР, което наложи отлагане на заседанието на 2 пъти.

Причината за искането на доживотен затвор е, че според магистратите убийството е жестоко, а жертвата е издъхнала в агония.

През лятото на 2011 година в Борисовата градина бе открита убита Яна Кръстева. След аутопсията стана ясно, че момичето е било удушено. Случаят предизвика протести и недоволство сред приятелите на Яна, както заради мълчанието на полицията в първите дни, така и заради разпространената първоначално информация, че убитата е била клошарка. Първоначално бяха заподозрени двама души, като в момента дело тече срещу Николай Русинов – Чеци, който е бил с нея в нощта на убийството.

На заседанието, на което трябваше да се представи експертиза на последното веществено доказателство - въпросната салфетка, се разбра, че такава няма да има. Тя първо бе дадена на експерти от Института по криминалистика към МВР, а след това отиде към лабораторията на СДВР.

Именно заради неуспешната експертиза делото бе отлагано вече два пъти - през юли и през септември т.г.

Вещото лице от лабораторията на СДВР обясни днес пред състав на СГС, че на салфетката е бил поставен номер „2", но нямало никакво означение кой го е направил и какво индикира той, т.е. не е ясно дали това е оригиналното доказателство или салфетка, с която се е правило сравнение.

Затова и прокуратурата поиска нова експертиза, а защитата на обвиняемия Николай Русинов се възпротиви с мотива, че за обвинението, щом има обвинителен акт, всичко е ясно и делото трябва да продължи по същество.

Чеци твърди, че само е правил секс, и то доброволно с Яна в нощта срещу 9 юли. Тогава след рокконцерт тя била с компания в заведение в Борисовата градина в София, в което се запознала и с Русинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай