Благоевградчанин осъди полицията

Благоевградчанин осъди полицията | StandartNews.com

Благоевградчанин осъди ОД на МВР-Благоевград за незаконен арест и за прилагане на сила при задържането му. Административният съд уважи иска на ищеца от 2000 лева, като прие, че той е претърпял неимуществени вреди, изразяващи се в страдания, стес и накърняване на честта.

Николай А. от квартал „Ален мак" е задържан на 27 юни 2014 година с полицейска заповед до 24 часа. Заповедта е издадена след извършване на проверка в работилница за ремонт на велосипеди по сигнал за вдигане на шум. При извършване на проверката мъжът е отказал да представи на полицейските органи документ за самоличност и след предупреждение да не пречи на органите да изпълнят задълженията си по служба, те са използвали физическа сила и помощни средства – белезници за отвеждането му и задържане в ареста на Първо РУ. Заповедта за задържане е обжалвана от него и е отменена през 2015 година с решение на Върховния административен съд.

Въз основа на това пострадалият мъж внася иск за обезщетение срещу полицейската дирекция. В съдебния процес той твърди, че вечерта на 27 юни 2014 г. е изведен от работилницата с белезници от полицаите пред погледите на всички съседи. Униформените служители го извели „по най-бруталния начин", като не му позволили дори да заключи обекта.

След това в патрулната кола единият от полицаите е упражнил върху него физическа сила - ударил го е, защото казал, че не е престъпник. След задържането си Николай имал проблеми със зъбите, оплаквал се от главоболие, чувал е подмятания от съседи по свой адрес. Всичко това, както и отменената заповед за арест, го накарало да внесе иск за претърпени неимуществени вреди срещу благоевградската полиция.

Според магистратите незаконосъобразното задържане на ищеца е причинило душевно страдание у него, като предизвикания стрес и безпокойство не само произтичат от незаконосъобразната заповед, но и от упражнената спрямо задържания физическа сила и поставени белезници за отвеждането му в полицейското управление. Съдът уважи иска на Николай А., но не в пълния му размер. Пострадалият мъж претендираше за 4000 лева обезщетение, но тя бе уважена наполовина - 2000 лева. Решението подлежи на обжалване пред горна съдебна инстанция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай