81 на разпит за Пенгезов

81 на разпит за Пенгезов | StandartNews.com

София. 81 свидетели са били разпитани вече заради председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. Той се разследва за злоупотреба с евросредства. Досъдебното производство не е свързано с доклада на Европейската комисия. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

"Ако смятате, че принасяме в жертвено агне някого, за да отпадне механизмът, много надценявате нашите сили", заяви обвинител номер 1. Цацаров категорично отрече твърденията, че разследването срещу Пенгезов е свързано с процедурата за избор на нов председател на САС. Разследването срещу съдията е от 2010 г. и за злоупотреби с европари, предназначени за изграждане на софтуер по времето, когато той е председател на Военноапелативния съд. Цацаров отказа да коментира как е работено по случая от 2010 до 2013 г. и заяви, че въпросите за този период не трябва да се адресират към него, защото още не е бил главен прокурор. Ръководителят на държавното обвинение не пожела да критикува наблюдаващия прокурор по делото срещу Пенгезов Стоил Тойчев заради твърде дългото разследване, продължаващо 4 години. "Вече свикнах да има дела, по които години не е работено", отговори Сотир Цацаров на въпрос. Държавата е в такова състояние, правосъдието и донякъде медиите също, защото живеем от избори до избори", коментира Цацаров.

Преди ден стана ясно, че предстои повдигане на обвинения срещу председателите на Софийския апелативен съд и на Военноапелативния съд Веселин Пенгезов и Петко Петков. Те се разследват заради европейския проект "Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища". Стойността на одобрените средства е 700 000 лв. Преди да стане шеф на САС, Пенгезов бе председател на военния съд, а след което бе наследен от Петков.

Прокуратурата действа болшевишки, отговори Пенгезов на специално свикана пресконференция. Той заяви, че очаква обвинение единствено заради намерението му да се кандидатира отново за шеф на САС. Пенгезов знаел, че го разследват от 2010 г., когато Цветанов изпратил на прокуратурата "много хубав донос".

Съдията обвини в натиск депутата от ДПС Делян Пеевски. Пенгезов заяви, че основен интерес от трети лица имало към дела срещу бившия ДПС депутат Митхат Табаков, за когото "би било добре да бъде оправдан". Ако това не станело, му било изяснено, че "втори мандат ще види през крив макарон". Пенгезов каза, че Делян Пеевски не му се обаждал лично, а му пращал "съветите си" през адвокати.

Пенгезов не ме интересува. Поведението му е типично за синдрома, който властва в момента в публичното пространство - всеки да си измива ръцете с Делян Пеевски, отговори с интервю пред агенция ПИК депутатът от ДПС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай