Жельо Бойчев: Целта е една - да свалим ГЕРБ от власт

Трябва да спрем опитите да станем първа частна държава,заяви депутатът

Жельо Бойчев: Целта е една - да свалим ГЕРБ от власт | StandartNews.com

Целта ни може да бъде само една - свалянето на ГЕРБ от власт и възстановяването на нормалността и демократичните ценности в страната, отсече Жельо Бойчев по време на Конференцията на градската организация на БСП в София, цитиран от "Фокус". 

БСП хвърля много енергия в парламентарната дейност, но не винаги това е достатъчно, за да решим проблемите. Необходимо е да ангажираме всички структури на партията. Малко хора разбраха, че ПГ на "БСП за България" застана на страната на работниците от "Дунарит" и "Емко". Днес трябва да видим как по най-добър начин може да използваме потенциала на народните ни представители, на цялата парламентарна група и всички заедно да постигнем голямата цел, която има Софийската градска организация, а именно спечелване на предстоящите местни избори. Едно от големите неща, които трябва да направим оттук нататък до изборите, е да покажем по един много ясен начин механизмите за управление на София и отговорността, която носи ГЕРБ за това. Трябва да посочим конкретните виновници и отговорници за тези тежки проблеми в града, каза Бойчев.

Близо 30 години след промените през 1989 г. БСП се явява своеобразен гарант на свободата, на правото да имаш мнение. На правото да го изразяваш свободно. БСП е защитник на гражданските права. И това ПГ на „БСП за България" по един много ясен и категоричен начин го направи буквално преди няколко дни, заставайки зад всичко, което прави нашата колежка Елена Йончева и опитите нейните разследвания да бъдат ограничени, заяви Бойчев.

БСП носи отговорност за защита на социалните права и националния суверенитет за страната. БСП трябва да се противопостави на опита на превръщане на България в първата частна държава в рамките на Европа. За да постигнем всичко това трябва да произвеждаме идеи, които ни отличават от останалите. Трябва да покажем, че сме различни, за да можем да получим подкрепа, че говорим и действаме по различен начин. БСП е била силна, когато е била изразител на обществените очаквания. Само от нас зависи да покажем, че разбираме тази отговорност и няма да предадем доверието на хората. България заслужава по-добро бъдеще и перспектива и ние сме готови да й го дадем", допълни заместник-председателят на ПГ на „БСП за България", категоричен бе депутатът.

На последните парламнетарни избори БСП остана втора политическа сила с 80 народни представители. Получихме доверието на близо 950 хил. български граждани. Отказахме да участваме в разговорите за съставяне на правителство. Даденото доверие на хората за нашата програма и алтернатива на ГЕРБ ни задължаваха да направим това. В това НС нямаше как да бъде постигнато и сформирано мнозинство, което да изпълни поетите от нас ангажименти, каза Бойчев.

Влиза се от скандал в скандал. Спорни назначения, лобистки законопроекти, прокарвани от мнозинството. Налагане на един език на омраза и конфронтация, чертане на разделителни линии в българското общество. Много е важно да се отчете, че по същество парламентарната ни група даваше политическия дневен ред на работа на това НС. Политическата инициатива се държи от ПГ на „БСП за България". Пример в това отношение са временните комисии, които бяха създадени с решение на НС по предложение на БСП, уточни той.

 4 гласа не ни стигнаха да бъде сменен председателят на НС. По актуални въпроси на ПГ бяха проведени разисквания по важни въпроси, като Бялата книга на Европа, като актуалната политика на министерство на енергетика за енергийната сигурност на страната и стратегията за развитие на здравеопазването, включително и дебат по много спорната програма на правителството за саниране, поясни Бойчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай