Всички служби по пътна безопасност ще влязат в нов държавен орган

Снимка: БГНЕС архив

Всички служби по пътна безопасност ще влязат в нов държавен орган | StandartNews.com

Всички служби, които имат отношение към темата "Пътна безопасност", ще бъдат консолидирани в едно звено с контролни функции. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев на брифинг в министерския съвет след среща на институциите при премиера Бойко Борисов по темата.

„Проведохме поредна среща при министър-председателя на тема „Пътна безопасност". Дискутирахме темата не само на ниво микромениджмънт и конкретен участък, не само на ниво как трябва да стане по-ефективен контролът на една или друга държавна структура, а и по какъв начин е редно да се промени целият корпус на държавното управление по темата", отбеляза Дончев.

„Ако всички сме единодушни в нещо, то е, че промяна трябва. Всички служби и функции, които имат отношение по темата, които се намират в МВР, Министерството на транспорта, Министерството на регионалното развитие, АПИ и други ведомства, включително Министерството на образованието, да се консолидират в една структура, която да има преки отговорности, свързани с политиката за пътна безопасност. По този начин няма да има типичното разделение на отговорностите и сложния въпрос от всяко ведомство кой е най-отговорен за нередност или инцидент", заяви вицепремиерът.

По думите му предстои работа по темата с оглед конкретизиране на редица детайли. „Ако искаме едно такова звено да е ефективно, трябва да имаме много фин баланс на неговите правомощия, спрямо отговорностите на всички останали институции", уточни той. Дончев разясни, че основната функция на това звено ще е да упражнява силен контрол на всички останали държавни служби по темата „Пътна безопасност", за да си вършат по-добре работата.

„Звено, което ще има отговорността да прави политики в тази сфера. Буквално от днес започваме техническата работа по темата, за да не губим време и да излезем с конкретно предложение, включително законодателно", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай