Вълчев: Метеоролозите да бъдат извадени от БАН

Вълчев: Метеоролозите да бъдат извадени от БАН | StandartNews.com

Националният институт по метеорология и хидрология не е типичният научен институт и протестът на служителите му беше насочен към Общото събрание на Българската академия на науките заради неразбирането, с което са посрещани нуждите му. Това обяви пред bTV министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по повод вчерашния протест на метеоролозите. След това той се срещна с тях и вече има набелязани мерки за решаване на проблемите им.

"По исторически причини този институт е останал в структурата на БАН, която обединява чисто научни институти, които нямат перманентно заложена задача, а сами си възлагат научни задачи и работят по тях", допълни Вълчев.

Той и отбеляза, че има основания НИМХ да е извън БАН и да е на подчинение, например, на Министерството на околната среда и водите.

"Поехме ангажимент техният бюджет да е на отделен ред", заяви Вълчев, като обясни, че субсидията на БАН е била увеличена с 25%, но тези пари не са стигнали до метеоролозите, защото са се разпределяли на база научни резултати – а НИМХ има предимно оперативна дейност.

Министърът подчерта, че ако друг институт от БАН може да си позволи изцяло да излезе в отпуск през август, то за НИМХ това просто не е възможно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай