Цветанов: Законът ще е този, който определи парламентарната воля

Стратегия за националната сигурност ще бъде внесена до ноември, допълни той

Цветанов: Законът ще е този, който определи парламентарната воля | StandartNews.com

Искам да благодаря за възможността днес да имаме един много задълбочен разговор, всеки да отстоява своята теза и накрая да излезем всички представители на политическите сили заедно с президента, с министър-председателя, с председателя на българския парламент и министрите. Това означава, че имаме ясната политическа воля да се борим с корупцията. Това беше ясно заявено от всички участници в КСНС, заяви  зам.-председателят на  ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов след заседанието на "Дондуков" 2.

Има две точки, които не бяха приети, поради това, че има спорни моменти относно кой да назначава органа и това, че разследването, което се предлага в момента от страна на БСП в техния законопроект нарушава конституцията и затова имаме разминаване. Взе се принципно решение да се предложат на гласуване. Всички участници в КСНС гласуваха за отпадането им, единствено г-жа Корнелия Нинова и президентът гласуваха за оставането на тези две точки, продължи той.

Искам да направя едно разграничаване от това, което беше казано от президента в днешната пресконференция –за стария Консултативен съвет по тема "Национална сигурност". Националната стратегия за национална сигурност в момента минава обществено обсъждане. Тя ще бъде внесена в Министерски съвет за приемане до края на октомври, което означава, че срокът ще бъде изпълнен. Има възложена задача на Министерство на финансите заедно с Министерство на отбраната да се разработи схема за това как до 2024 година ще имаме 2 % от БВП за отбрана. Това ще бъде тема на дебат, който ще бъде гледан и в бюджета. Така че от тази гледна точка смятам, че нямаме абсолютно никакви несъответствия по неизпълнението, а напротив – имаме сериозна политическа воля да се движим по точките, които са приети на Консултативния съвет при президента, отсечео Цветанов.

Смятам, че позицията на почти всички представители на политическите сили беше следната – в момента има два законопроекта. Дебатът трябва да се води в българския парламент и законопроектите трябва да бъдат приети от българския парламент. Има внесени законопроекти, и стартирала процедура по обсъжданията, които направиха от Министерство на правосъдието. Много по-лесно и по-бързо щяхме да приемем антикорупционния закон, ако беше внесен от група народни представители. Но ние взехме политическо решение заедно с Обединени патриоти, че цялата процедура ще бъде извървяна от начало, независимо, че в 43-тия парламент антикорупционния закон беше приет на първо четене, а на второ четене не достигна време, за да бъде приет, заради разминаването, което имахме относно анонимните сигнали, каза още зам.-председателят на ГЕРБ.

Всички се консолидираха около това, че Министерство на правосъдието имаше работна група, тя извървя своя път, имаше много обсъждания и коментари и искам да благодаря за много активната роля на Цецка Цачева при разискванията по точките, които приемахме на КСНС", посочи още зам.-председателят на ПП ГЕРБ. „Имаше точка, според която законът ще регламентира всички тези функции, които са за разкриване, за разследване и оперативно-издирвателната дейности, както и всички функции, които са възложени на съответните компетентни органи, които се борят с корупцията. Така че от тази гледна точка законодателят е този, който ще реши как ще бъде решен този въпрос. Ние принципно подкрепихме тази точка и без абсолютно никаква редакция законът ще е този, който ще се определи, в зависимост от парламентарната воля и позицията на вяска една парламентарна група, които са представени в българския парламент, коментира Цветанов и разкри, че Бойко Борисов е останал в президентството, за да говори на четири очи с Румен Радев. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай