Цветанов: Президентът няма стенограма от срещата с Кирил?! Не! Радев не е защитил България!

Цветанов: Президентът няма стенограма от срещата с Кирил?! Не! Радев не е защитил България! | StandartNews.com

Анкетната комисия ще обясни всички обстоятелства около сделката с ЧЕЗ, заяви в ефира на Нова телевизия зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Лидерът на най-голямата група обясни как се е стигнало до решението. На председателски съвет БСП направи едно искане, ние го подкрепихме, за да спрат спекулациите, поясни Цветан Цветанов. И нападна президента, защото според него от "Дондуков" 2 идвали част от спекулациите.

Скандалът е по-голям в Чехия, защото Чехия е страната, която прави тази сделка, каза още Цветанов.

И се върна на опозицията, която не се интересувала от председателството и политиката ни по Западните Балкани.

Опозицията от най-малките неща генерира скандал след скандал, твърди вторият човек в ГЕРБ. Цветанов обясни, че левицата се отклонява от европредседателството и кохезионната политика, която е много по-важна.

„Опозицията не се интересува от дългосрочната визия на ЕС, на България, на Западните Балкани", посочи Цветан Цветанов.

Търсим подкрепа от опозицията за важните теми на България, но не получихме отговор на тази протегната ръка. Искат да ни отклонят от успехите и от важните теми, каза още Цветан Цветанов.

КЕВР, КЗК и КФН са институциите, които могат да проверят дали всичко по сделката с ЧЕЗ е изрядно. Българското правителство няма отношение, бе категоричен Цветанов. И припомни, че договорът подписан в Чехия по британското законодателство.

„Ние сме най-заинтересовани да се спре със всякакви спекулации и да се разбере истината", подчерта още веднъж Цветанов. „Анкетната комисия ще изясни абсолютно всички факти и обстоятелства", посочи още той. Според Цветанов комисията ще разшири обхвата при проверката, като започне от самото приватизиране през 2004 година и проследи последващите действия, които са взети в последвалите години. Идеята е да се търси политически консенсус. „Да внимаваме с популистките изказвания", заяви още председателят на ПГ на ГЕРБ. И заяви: „ЧЕЗ или Гинка не са в състояние да повишават цената на тока. КЕВР е органът, който взима окончателното решение."

Дали държавата ще влезе в сделката с ЧЕЗ ще се изясни, след като анкетната комисия си свърши работата, казва Цветан Цветанов. И обърна внимание, че КЕВР не се избира от правителството, а от парламента.

Водещата Аделина Радева зададе въпрос и за Консултативния съвет по национална сигурност по темата ЧЕЗ, който свика празидентът. Цветанов използва въпроса, за да припомни, че в сряда парламентът е променил закона за стратегията по национална сигурност. Водещата го попита защо в пленарната зала ГЕРБ не са приели предложението на БСП Черно море да бъде демилитаризирана зона, след като премиерът Бойко Борисов казва, че иска да види там "лодки и пладноходки".

С анексирането на Крим и концентрацията на оръжия от страна на Русия, ние като страна член на НАТО трябва да участваме в ученията, отвърна Цветанов.

И прехвърли темата върху срещата на Румен Радев с руския патриарх Кирил. От ГЕРБ настояват да се публикува стенограмата от разговора, но от "Дондуков" 2 казват, че няма такава.

"Вие вярвате ли, че няма такава стенограма?! Президентската институция не е обсъждане в кафене. На всяка среща винаги има стенограф и се прави протокол. Спомнете си срещата на Първанов с Дянков. Тогава се пусна стенограмата от този разговор. А това е среща с руския патриарх. Президентът би натрупал негативи от това, че не е защитил България. За да излезе от това положение, той коментира темата с ЧЕЗ", смята Цветанов.

И натърти, че Румен Радев никъде не говори за анексирането на Крим, нито за нарушаването на международното право от страна на Русия.

Решетников си свърши работата, обобщи темата Цветан Цветанов.

А за противоречията в коалиционния си партньор Обединени патриоти, Цветанов каза, че е убеден, че те ще изгладят противоречията помежду си.

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай