Цветанов посети Центъра за наблюдение на трафика в Черно море

Цветанов посети Центъра за наблюдение на трафика в Черно море | StandartNews.com

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов и членове на комисията посетиха Бреговата охрана в Констанца и Центъра за контрол на системата за наблюдение на трафика в Черно море - SCOMAR. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Българските депутати са на работно посещение в северната ни съседка по покана на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на Камарата на представителите на Румъния.

Делегацията от България бе придружена от Михай Чирику - държавен секретар в Министерство на вътрешните работи, Лауренциу Чучу - директор на Бреговата охрана и Александру Уае - заместник-директор на Бреговата охрана. Те презентираха на представителите на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред структурата и правомощията на Бреговата охрана и имплементираната от тях специална система за противодействие на престъпността по границите. Домакините предоставиха информация за охраната на морската и речна граница и начините за противодействие на трансграничната престъпност. Демонстрирано беше как се осъществява наблюдението и патрулирането на границите и как се идентифицират рисковите точки.

По-късно българската делегация посети и Центъра за контрол на системата за наблюдение на трафика в Черно море – SCOMAR, който се помещава в сградата на Бреговата охрана Домакините демонстрираха на своите гости от България как функционира системата, която идентифицира и проследява всички плавателни съдове. Системата е съвместен проект на румънските министерства на вътрешните работи и на транспорта. Бяха презентирани и плавателните съдове за реакция и бе направен обзор на нелегалната миграция в Черноморския регион.

„България и Румъния работят по отличен начин заедно и напълно са изпълнили всички критерии за Шенген", категоричен беше Цветан Цветанов. По думите му държавните институции в двете страни трябва да бъдат максимално ангажирани с процеса по присъединяването към Шенген. Той благодари на председателя на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на Камарата на представителите на Румъния Дорел Къпрар за възможността българската комисия да се запознае така обстойно с всички аспекти от дейността на вътрешното министерство на Румъния.

Държавният секретар в Министерството на вътрешните работи Михай Чирику отбеляза, че макар и да сме изпълнили всички критерии за Шенген, ние все още не сме част от пространството. „Критериите не са никак лесни за изпълнение. Да ни държат извън Шенген е несправедливо", подчерта той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай