Цонев: Икономически кръг, свързан с фонда, придобива депозити, намалени с 50%

Цонев: Икономически кръг, свързан с фонда, придобива депозити, намалени с 50% | StandartNews.com

София. "Имаме подозрения, че сегашният директор на Фонда за гарантиране на влоговете е свързан с един икономически кръг, който има свои представители в българския парламент. Този кръг вече придобива депозити, дисконтирани на 50%, но водени от принципа да не обвиняваме, ще го направим, когато това стане факт. Ще видите кой е искал фалита на КТБ и ще видите кой организира протестите". Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Йордан Цонев. Той заяви категорично, че Движението за права и свободи ще следят стриктно как ще тече процедурата по несъстоятелност. Именно при нея директорът на Фонда ще назначи синдик, който да се разпорежда с активите.

"Да кажа една дума и за обвиненията, че фалитът на КТБ бил започнал с медиите на Пеевски. Не е вярно - в. "Капитал" публикува всички фирми, които сега ги виждаме в свързаните лица. Поздравявам разследващите от "Капитал". Срещу кого започна проверката по сигнал на "Протестна мрежа". Може ли Пеевски да е едновременно обект и субект на сигнала. Тогава? Тогава ние ще започнем да говорим с имена", заяви още той.

Позицията на ДПС е ясна, каза още Цонев и посочи, че партията е за пълна прозрачност и международно разследване, което, по думите му, "отнеме възможността да хвърляте срещу нас и в частност срещу г-н Пеевски обвинения на ангро". "Готови сме да променим всички текстове, които ще доведат до по-голяма прозрачност. Този модел - КТБ е криминален, такъв удар по банковата система не е нанасян никога, общата маса на фалиралите банки е 2,5 млрд. долара, а тук имаме - 5,3 млрд. обезценка. Затова моделът, това е моделът "Кой"- хайде да го разплетем", призова още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай