Търсят кой вади папките "Буда"

Премиерът пред "Стандарт": Да кажат заради кои хора са ме следили

Търсят кой вади папките "Буда" | StandartNews.com

София. МВР ще провери дали папките "Буда" са истински, или някой ги фабрикува. Това стана ясно от изявление на вътрешния министър Цветан Цветанов след поредния залп от балканската секция на Wikileaks - Balkanleaks, в нощта срещу четвъртък.

Сайтът "Биволъ" пусна поредни факсимилета на документи, с които се разпорежда наблюдение на Бойко Борисов. Те отново са подписани от създателя на папка "Буда" Младен Георгиев, който в момента е главен секретар на ДАНС. Според разпореждането ЦСБОП трябвало да събере данни за Борисов от всички служби в държавата, да му изготви психологически профил, да му приложи няколко различни СРС-та. Борисов трябвало да бъде следен с външно наблюдение и разработван с агентура за влияние. В документите обаче не се посочва заради кои хора или фирми сегашният премиер е трябвало да бъде обект на следене.

Като твърдят, че не са ме следили заради Живков и Царя, да кажат заради кого, коментира от Брюксел пред "Стандарт" Борисов.

Малко по-късно, на влизане в сградата на Европейския парламент, премиерът отсече пред журналисти: "Не знам за такива документи, не чета и не се интересувам, това са последни издихания на мафията". Според Борисов, ако е имало и 0,0001% истина, опонентите му са щели "да го размажат". "Това е една целенасочена кампания. Явно е, че са чакали човека, който е забъркал цялата каша, да умре преди един месец. Просто чакаха Спасов да умре, за да може да няма виновен. А той допреди един месец човека, Бог да го прости, е бил жив. Какви ги е забъркал или как, ще си ги отнесе тайните в гроба", заяви още министър-председателят.

"Бивш вътрешен министър говореше с подробности за материалите по делото "Буда", но не фигурира в списъка на хората, които са чели папката", каза междувременно Цветан Цветанов. Според него това означава, че някои са се възползвали от позицията си в държавата, за да боравят с класифицирана информация и след това да я фабрикуват в удобна за тях позиция. Цветанов обясни, че не може да коментира нещо, което не е видял. И изрази съмнение относно достоверността на документите. "Колегите ще видят дали подобен архивен материал съществува, защото оттук нататък ще бъдем в постоянно тиражиране на информации, които може би не кореспондират с действителността", каза още вицепремвиерът. По думите му те могат да бъдат фалшифицирани и пускани в публичното пространство.

Според Цветанов фактът, че самият Борисов е поискал декласифицирането на папките, е ясен знак, "че няма човек, който да изнудва или да държи в зависимост премиера на страната".

Главният прокурор Сотир Цацаров пък заяви, че засега  при обвинителите няма данни за теч на информация от ГДБОП. Той определи като обезпокоително изтичането на такава информация и обясни, че първо трябва да се запознае с публикуваните документи и едва тогава може да каже дали има данни за образуване на дело за изтичане на класифицирана информация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай