Социалисти искат образователен ценз за избирателите

Социалисти искат образователен ценз за избирателите | StandartNews.com

Стара Загора. Образователен ценз за избирателите да залегне в новия избирателен кодекс са поискали социалистите от община Павел баня.

„Предложението за основно образование, което е задължително и гарантирано то българската Конституция бе мое, но бе подкрепено единодушно от членовете на общинския съвет и като офиицално решение бе изпратено в областния съвет на БСП", потвърди бившият депутат от Коалиция за България Атанас Пъдев. Той се надява решението да получи картбланш и на областно ниво и да стигне до ръководните органи на партията. „От гласувалите на последните парламентарни избори в община Павел баня 53 на сто около 20 на сто са неграмотни, не познават буквите и числата", твърди Пъдев. Той не разполагала с официални данни за неграмотността у нас, но според него картината едва ли е много по-различна и в другите регионо.

„Недопустимо е неграмотни хора, които са най-актимни на изборите, да определят съдбините на България", убеден е Пъдев и не смята, че това нарушава конституцията или нечии право. Идеята за образователен ценз според соцактивиста не е патент на националистите, това било патриотично предложение, което подкрепяли и други партии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай