Службите искали психопортрет на Бойко

Службите искали психопортрет на Бойко | StandartNews.com

София. Поредените разкрития от серията "Буда" изтекоха в сайта за анонимно изпращане на документи Болканлийкс. В 6 страници е представен план за оперативно-издирвателни, агентурно-оперативни и оперативно-технически мероприятия по делото оперативно наблюдение (ДОН) "Буда".

В него пише как за обекта Бойко Борисов трябва да се съберат данни от всички служби в държавата, да му се изготви психологически профил, да се приложат няколко различни СРС-та (СТРУМА, ОСЪМ и ВИТ), да бъде следен с външно наблюдение и разработван с агентура за влияние.

Според сайта "Биволъ", който разпространява документите за Буда, целта била да се определи "приоритетната престъпна ориентация" на Бойко Борисов и при наличие на данни за престъпни действия той да бъде "реализиран", т.е. арестуван. Борисов обаче не е бил задържан.

Точка 8, от раздел I гласи, че едва при "наличие на данни и условия за декриминализиращо поведение /т.е. отдалечаване от престъпна дейност/ на обекта /Бойко Методиев Борисов/ по установения ред да се подходи към контакт и осъществи вербовка за привличането му за С.С. Самият Борисов вече призна, че е отказал да бъде вербуван.
В плана освен събиране на информация за всички връзки и бизнеспартьори на обекта е било предвидено да се установят "методите, лицата и посредниците за проникване в държавните органи - в кои държавни органи, спрямо кои лица". Планирано е било да се "установи съпричастността на Борисов към мощните икономически групировки, под чие влияние се намират и с чий капитал работят". Както и да се изяснят "взаимоотношенията на обекта с лица и фирми, свързани с престъпни прояви". 

Предвижда се следене на телефонните разговори, кореспонденцията, подслушване разговорите на обекта и неговото физическо следене.
Шефът на ГДБОП Станимир Флоров коментира пред бТВ тази сутрин, че "няма документи, които да са притеснителни" за Бойко Борисов.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай