След среднощни уговорки: Кой и как ще се пенсионира

След среднощни уговорки: Кой и как ще се пенсионира | StandartNews.com

Депутатите окончателно приеха промените в Кодекса за социално осигуряване на 2-ро четене късно снощи след 6 часови преговори.

С приетите промени мъжете и жените ще се пенсионират до достигане на 65 години към 2037 година за трета категория труд.

Право на пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се придобива при навършване на възраст 60 години и 10 месеца от жените и 63 години и 10 месеца от мъжете. Освен предвиденото плавно увеличение на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените до достигане на 65 години и за двата пола към 2037 година за трета категория труд, стажът за пенсия също ще се покачва с по два месеца годишно до достигането на 40 години за мъжете и 37 години за жените към 2027 г. Необходимият осигурителен стаж е съответно 35 години и 2 месеца за жените и 38 години и 2 месеца за мъжете.

От 31 декември 2016 година възрастта за пенсиониране обаче се увеличава от първия ден на всяка календарна година, както следва: до 31 декември 2029 година възрастта за жените се увеличава с по 2 месеца за всяка календарна година, а от 1 януари 2030 – с по 3 месеца до достигане на 65-годишна възраст, пише БГНЕС.

За мъжете възрастта до 31 декември 2017 година ще се увеличава с 2 месеца, а от 1 януари 2018 г.-с по 1 месец всяка календарна година до достигане на 65 годишна възраст. В същото време от 31 декември 2016 година осигурителният стаж се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с по 2 месеца до достигане на осигурителен стаж от 37 години за жените и 40 за мъжете.

Държавните служители по Закона за Министерството на вътрешните работи, Закона за специалните разузнавателни средства и по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, държавните служители от Закона за пощенските услуги, държавните служители, осъществяващи дейността по охрана на съдебната власт, следователите и младши следователите придобиват право на пенсия при навършване на възраст 52 години и 10 месеца и при 27 години общ осигурителен стаж. Необходимо е две трети от тези 27 години да бъдат действително изслужени като държавни служители по посочените закони, по Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" и като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България или като следователи и младши следователи.

Държавните служители по Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" придобиват право на пенсия при навършване на възраст 52 години и 10 месеца и при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени по Закона за Държавна агенция "Национална сигурност", на военна служба.

Служителите в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" на Министерството на вътрешните работи, изпълняващи някои от дейностите от Закона за Министерството на вътрешните работи придобиват право на пенсия при навършване на възраст 52 години и 10 месеца и при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително в системата на гражданска защита.

От 31 декември 2016 г. възрастта за гореизброените се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с по 2 месеца до достигане на 55-годишна възраст за лицата по ал. 1, 2, 3 и 6 и до 45-годишна възраст.

Освен това осигурителната вноска за фонд "Пенсии" се увеличава от 1 януари 2017 г. – с 1 процентен пункт, от който 0,56 за сметка на осигурителя и 0,44 за сметка на осигуреното лице и от 1 януари 2018 г. – с 1 процентен пункт, от който 0,56 за сметка на осигурителя и 0,44 за сметка на осигуреното лице

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай