Синдикати към БСП: Не бързайте с вдигането на годините за пенсия

Синдикати към БСП: Не бързайте с вдигането на годините за пенсия | StandartNews.com

София. КНСБ e против изравняването на пенсионната възраст на мъжете и жените, както препоръчва Еврокомисията. Това заяви президентът на синдиката Пламен Димитров след среща с председателя на БСП и лидер на европейските социалисти Сергей Станишев. Финансовото министерство наскоро огласи разчети, според които от догодина трябва да започне ръст на възрастта и стажа за пенсиониране, като крайната цел е мъжете да се пенсионират на 65 години до 2021 г., а жените - на 63 г. и осем месеца, но от 2022 г. да продължат да "догонват" възрастта за пенсиониране на мъжете.

"Не гледаме с добро око на подобни идеи, които са на парче. Не подкрепяме изравняването на възрастта да става бързо", заяви президентът на КНСБ. Профсъюзът е поискал представителите на БСП да защитават в новия Европарламент тази позиция. "Искаме цялата пенсионна реформа да бъде сложена на масата за преговори и очевидно това ще стане след изборите", посочи Пламен Димитров.

"И БСП, и КНСБ са убедени, че неолибералният модел, който доминираше на европейско ниво чрез ЕНП, е изчерпан и докара Европа в по-голяма криза", заяви след разговора Станишев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай