Син разпад за ЧРД

Още двама депутати и един кмет са аут от СДС

Син разпад за ЧРД | StandartNews.com

СДС продължава да се люспи като лукова глава. Дни преди 23-ия рожден ден на синята партия стана ясно, че още три знакови фигури я напускат. Двама от тях са депутати - Михаил Михайлов и Цветан Костов. Кметът на Свищов Станислав Благов също се маха. Официалното си заявление за напускане щял да връчи на ръководството на 6 декември.

Както Стандарт Нюз вече съобщи, Михайлов е изключен под предлог, че 2 години не си е плащал членския внос. По-късно от Плевен дойде новината, че цялото ръководство на СДС в града, с изключение на един човек, напускат партията. Сред тях е синият депутат д-р Цветан Костов, който бе председател на общинската организация. Той уточни, че остава народен представител от Синята коалиция, но е категорично несъгласен с действията на новото ръководтво на СДС. Д-р Костов вижда в поведението му симтоми на психическо разстройство и заиграване с ГЕРБ, насочено към ликвидиране на автентичната десница. Депутатът заяви, че не възнамерява да се присъедини към друга политическа сила.

Заедно с Костов напуснаха тримата му заместници Иван Христов, Георги Велков и Лазар Николов. Секретарят Стефан Ганев остава да подготви следващата конференция и ще последва останалите. По неофициална информация повечето председатели на клубове в общината също възнамеряват да напуснат.

Единственият член на ръководството, който не си тръгва, е Пепо Петков. Той обяви, че е оптимист и дори очаква прилив на нови хора в партията. Първи от СДС в Плевен се оттегли бившият кмет и член на националното ръководство Найден Зеленогорски, който отиде в партията на Меглена Кунева.

Оставка на националното ръководството на СДС, свикване на извънредна национална конференция и преразглеждане на решението за изключване на сините депутати - за това настояват общинските председатели на сините във Великотърновска област. Исканията вече били изпратени до НИС, а отговор се очаква на 11 декември, когато съветът ще проведе редовното си заседание. „Ние оставаме в СДС, но ще отстояваме промяна в политиката на партията”, заяви лидерът на търновските седесари Камен Алексиев. Според него основаване на партия „Единство” е възможно. „Първата стъпка е учредяване на неправителствена организация или сдружение, и втората – формиране на нова Синя коалиция съвместно с ДСБ и други десни субекти”, каза Алексиев.

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов заяви, че няма намерение да си ходи. СДС излезе с декларация по повод 23-ия си рожден ден, който е на 7 декември. В нея се обяснява, че страната е изправена пред едно огромно предизвикателство - жизненият стандарт на българските граждани. Затова сините щели да водят политика, насочена към рязкото подобряване на икономическата среда и повишаване на доходите. От "Раковски" 134 призоват всички политически партии от дясноцентристкия център, които са в ЕНП, за обединение на усилията за едно по-добро управление на страната след следващите парламентарни избори. Лидерът Емил Кабаиванов обясни, че и хората на Иван Костов са добре дошли в синята партия, ако ДСБ се саморазпусне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай