Радев се среща с папа Франциск

Радев се среща с папа Франциск | StandartNews.com

Държавният глава Румен Радев и водената от него българска делегация традиционно ще посети Ватикана по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май.

Радев отива при папата директно от Брюксел, където вчера участва в срещата на върха на НАТО.

Българският президент ще бъде приет на аудиенция от папа Франциск и ще проведе среща с държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин. Радев ще води българска делегация при папа Франциск, включваща вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, министърът на културата Боил Банов, зам.-председателят на Народното събрание Веселин Марешки, ръководители на образователни и културни институции и представители на българското духовенство.

Освен срещата с папа Франциск президентът ще посети светите за българите места - базиликата "Сан Клементе", където е гробът на Свети Кирил, църквата "Св. Павел ала Регола", предоставена за богослужение на българската общност в италианската столица, както и базиликата "Санта Мария Маджоре", където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука, българските книги и делото на светите братя Кирил и Методий. Очаква се държавния глава ще поднесе цветя пред паметниците на Иван Вазов и на Кирил и Методий.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай