Радев: Няма да се правя на експерт по гуми, джанти, болтове и ключове

Това е димна завеса за големия въпрос – съдебната реформа, категоричен бе държавният глава

Радев: Няма да се правя на експерт по гуми, джанти, болтове и ключове | StandartNews.com

Не виждам достатъчно политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта", заяви президентът Румен Радев пред журналисти по време на визатата си в Гърция.  "Истинска съдебна реформа ще има, когато продължим едновременно усилията във всички направления, но най-важното – да имаме единен орган, който да има изрични правомощия за борба с корупцията", допълни държавният глава, цитиран от bTV.

Той бе категоричен, че България не трябва да копира чужди модели, а да изгради свой, защото този в Румъния има добри, но и лоши страни. Може да вземем най-доброто от всеки един модел и е крайно време да имаме точно такъв структурен орган", каза Радев по повод искането, което отправи към Цецка Цачева за звено, което да следи за корупция по високите етажи. Президентът смята, че там трябва да работат хора, които да бъдат стимулирани със заплати да „разровят" крупните и съмнителни обществени поръчки в страната. 

Трябва дейността на тези органи да дисциплинира нашата политическа класа, отсече Радев и разкри, че ще има нова среща с вицепремиера  Екатерина Захариева по повод съдебната реформа, защото не иска раздуди закони. "Най-важното условие за една система е професионализмът и моралните качества на магистратите. Надявам се, че с прекия избор вървим в тази посока", смята Радев.

Няма да се правя на експерт по гуми, джанти, болтове, ключове и т.н. – има си техническа експертиза, има си прокуратура. Това е димна завеса за големия въпрос – съдебната реформа, категоричен бе държавният глава за скандала, който спретна Лозан Панов. Радев уточни, че има начини, по които контролира НСО, но няма да погази законите. "Президентът трябва да дава пример. Не бягам от своята отговорност към НСО", допълни Радев.

Ако българското правителство изиграе добре своите карти, ще бъде стабилизирано, заяви то по повод ВВС и решението, което обяви Бойко Борисов - да започнем преговори със СААБ и Швеция за изтребители "Грипен". "Това ще допринесе много, стига сме правили инвестиции в недотам технологични производства. Става дума за високи технологии и ангажимент да се инвестира точно в тях. Това са сложни преговори, в които трябва да отстояваме своя интерес", каза Радев.

Да има разсрочено плащане на изтребители и кораби, за да се вложат пари и в проекта за бронираните машини – проектите да вървят заедно, уточни президентът. Според него новите машини за армията ще отворят и много работни места в областта на високите технологии. "Тук има разбиране, има конкретна дейност", заяви Радев по повод действията на Министерството на отбраната. 

България и Гърция доказаха, че две държави и два народа могат да загърбят проблемите от миналото, да имат конструктивно настояще и да гледат напред в бъдещето, заяви президентът за резултатите от първата си визита в южната ни съседка.

Държавният глава подчерта, че с добрите си двустранни отношения България и Гърция създават „не просто ос на стабилност, а ос на перспективата за целия регион", съобщиха от прессекретариата на президента. 

Тази връзка дава пример и надежда за всички останали държави, че на Балканите може да има добросъседство, мир и реално ползотворно сътрудничество", заяви Румен Радев. По време на разговорите си в Атина президентът Радев е получил уверение, че ще се вложи още по-голямо усилие за усъвършенстване на граничния контролно-пропускателен режим, за развитие на инфраструктурата, отварянето на нови ГКПП, свързващи двете държави и особено на ГКПП „Рудозем – Ксанти". „Получих уверение, че няма да има забавяне на реализацията на междусистемната газова връзка между България и Гърция", посочи още държавният глава.

Румен Радев отново призова за засилване на партньорството между България и Гърция за пресичане на нелегалната миграция и в борбата с тероризма, като реална стъпка за повишаване на сигурността в нашия регион.

По време на визитата си в Атина президентът Румен Радев беше удостоен от своя гръцки колега президента Прокопис Павлопулос с най-висшето държавно отличие в страната - "Голям кръст на Ордена на Спасителя".

През втория ден от държавното си посещение в Република Гърция президентът Румен Радев посети Акропола и музея му.

Снощи пък Румен Радев разкри, че освен покана към Владимир Путин е отправил такава и към Доналд Тръмп за честванията послуча 180 години от Освобождението на България. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай