Радев: Намесата на Турция във вота е факт, но е недопустимо (ОБНОВЕНА)

Никой няма право да пренебрегва нашите закони, но призовавам за спокойствие, каза президентът

Радев: Намесата на Турция във вота е факт, но е недопустимо (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

"Турция е наш съсед, приятел и партньор. Ние държим да имаме едни добросъседски отношения, но намесата на Турция в нашите избори е факт, което недопустимо. Никой няма право да пренебрегва нашите закони. Искам да призова за повече спокойствие. Българските институции и компетентните служби работят за пресичане на всяка намеса, като се ползват с моята подкрепа. Важно е и ние как поставяме този въпрос пред ЕС". Това каза президентът Румен Радев в предаването "Панорама" по БНТ, където бе излъчено негово интервю на запис. 

"На 9-ти март заявих нашата позиция, вчера проведох среща с посланиците на Германия, Франция и Холандия и споделих, че ескалацията между Турция и Европейския съюз ескалира най-много върху нас", заяви Радев по повод явната намеса на Турция.

За санкциите срещу определени хора в Русия, Радев заяви, че неговото мнение е ясно. "Те повече вредят като разединяване в Европа. Друг е въпроса, че те трябва да се решават на политическо ниво, а на този съвет те не бяха на дневен ред. Трябва да има еднинно консулидирано решение от българския парламент, президента и министерски съвет", заяви Радев.

Ескалацията на напрежението ЕС - Турция рефлектира най-силно върху България - това казал Радев на посланиците на Германия, Франция и Холандия, с които се срещнал вчера.

"Българските мюсюлмани са неразделна част от нашето общество. Те са наши сънародници. Институциите трябва да работят за тяхното интегриране в противовес на опитите отвън да бъдат капсулиране", катгорично заяви Радев.

Санкциите вредят на Европа, разиденяват я, смята президентът. Но те не стояли на дневен ред на този съвет, на който присъствал в Брюксел.

"Ние трябва да следваме нашия интрес. Никой няма право на монопол върху истината - нито Западът, нито Русия", каза държавният глава.

На въпрос има ли как да взима решения, от които да бъдат доволни всички, Румен Радев каза: "Никога няма да са доволни всички. Но държавата трябва да се развива така, да се създаде такава среда, че всеки да може да се развива тук. Защото, ако не създадем такава среда, младите българи сменят средата!"

"Нашето общество, за съжаление, е разединено. Сега, в предизборната ситуация политиците допълнително екзалтират. Те се хранят с това разединение, но нека не забравят, че само след няколко дена ще седнат един до друг и ще трябва заедно да вземат решения за България", каза още Радев.

"Правителството се справя добре. Бяха пресечени порочни схеми. При избора на министри се допитвах до приятели и колеги, а не до партиите", заяви още президентът.  

В отговор на въпрос за уволненията в отбраната и МВР, държавният глава посочи като причина порочни обществеи поръчки. Държал съм да няма смени по политически причини. Нали всички искаме честни избори. Няма чистки във властта, подчера Радев.

За уволненито на Иван Гарелов, президентът посочи, че това е право на премиера. Той е бил само информиран.

"Г-н Гарелов постъпи като джентълмен, когато защити свой колега, при това жена. Но бях информиран. Проф. Герджиков ми изложи аргументите си и аз ги приех", каза Радев.

Казусът със СЕТА приключи още през октомври м.г. Оттук нататък като пазител на конституцията ще сезирам Конституционния съд", каза Радев. За няколко часа, докато бил в Брюксел се произвли няколко "гръмки новини" - че е подписал СЕТА, приветствал СЕТА.

"Гарантиране на нашата сигурност, гарантиране на нашето икономическо развитие, гарантиране на нашата пълноценна интеграция." Това са трите приоритета, които Радев отстоява при срещите си в Брюксел. Той не скри обаче, че за кохезионна политика в ЕС вече не се говори, а за съжаление, сега тя е в основата на българската икономика. "Ние сме зависими от еврофондовете", каза Радев. И не скри, че полага усилия поне в документа, който ще бъде приет в Рим следващата седмица, кохезионната политика да намери място.

Президентът се спря и на актуалната тема - Европа на няколко скорости.

"Проблемът е, че за пръв път се говори открито за различните скорости. Това е психологическа промяна, която отзнаменува дълбоки промени, които ще се случат в бъдеще", каза Радев. Той каза, че от една страна, ако едно тяло се движи на различни скорости, ще загине. Но, от друга, Европа на различни скорости вече съществува. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай