Президентът към българите в САЩ: Ще сме успели, ако децата ви се върнат

От "Дондуков" 2 ще правят регистър на сънародниците ни и общностите им в чужбина

Президентът към българите в САЩ: Ще сме успели, ако децата ви се върнат | StandartNews.com

Президентската институция има амбицията да инициира създаването на регистър на българите и българските общности в чужбина, за да има връзка между тях и браншовите, образователните институции и бизнеса в България. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на българската общност в Ню Йорк. По думите на държавния глава този регистър ще улесни комуникацията със сънародниците ни зад граница за използването на тяхната професионална експертиза и опит.

„В глобалния свят една държава не може да съществува сама – финанси, инвестиции, технологии, научен и културен обмен, всичко е свързано. И когато вие успявате, това е успех и за България", подчерта президентът и изрази признателността си към българите, които рекламират родината в международните институции и компаниите, в които работят.

„За мен България ще е успяла, когато кажете на вашите деца да се върнат, за да учат и работят в нея", заяви в отговор на въпрос президентът. Румен Радев добави, че има какво да се направи, за да се създаде много по-голямо доверие в българските институции, чувство за справедливост в обществото и за свобода от корупционни схеми при възлагането на обществени поръчки.

Попитан за правосъдната реформа в България и за възможността да бъде въведен румънският антикорупционен модел, държавният глава посочи, че проблемите на България трябва да се решават от българите. „Ако дойде някой друг отвън да ни реши проблемите, това означава, че ние нямаме самочувствието, куража и убедеността като нация, да ковем нашето собствено бъдеще. За мен реформата в съдебната система е абсолютен приоритет и затова за пръв път в президентската институция се свиква КСНС на тази тема", заяви Румен Радев.

По отношение на обществения дебат за начина, по който трябва да бъде създадена институцията за борба с корупцията, президентът посочи: „В България сякаш искаме да имаме литература без Достоевски. Можем ли да си представим Достоевски без „Престъпление и наказание" или Достоевски, но само с „престъпление", без „наказание"? Крайно време е да се наказваме и да имаме независим антикорупционен орган, който да дисциплинира политическата класа", каза още държавният глава.

През последните десетилетия отношенията със САЩ се превърнаха в стратегическо партньорство, успех за което има и българската общност, заяви още Румен Радев и добави, че при всяка своя среща с представители на държавните институции на САЩ, поставя въпроса за отпадането на визовия режим за българските граждани.

Президентът благодари на сънародниците ни в Ню Йорк за запазената връзка с родината, за съхраненото национално самосъзнание и чувство за общност, за съботно-неделните училища, които създават условия и за децата да опазят своя роден език. „България е там, където хората говорят, сънуват и мечтаят на български език", заяви Румен Радев. Държавният глава призова Министерството на външните работи да се бори за създаването на културен център, който да разпространява българската култура, традиции и фолклор в Ню Йорк. „Всички ще работим заедно за това", заяви Румен Радев.

По време на разговора бяха поставени и редица въпроси, свързани с перспективите за преодоляване на демографската криза в България, за двойното гражданство, за Националната стратегия за българите и българските общности в чужбина и много други. В срещата в Генералното консулство в Ню Йорк участваха президентът (1997-2002 г.) Петър Стоянов, заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и над 200 наши сънародници.

По-рано президентът Румен Радев посети и българския православен храм в Ню Йорк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай