10:15 ч.

23.09.17

3 мин.

0

26

0

Президентът към българите в САЩ: Ще сме успели, ако децата ви се върнат

от редактор |

Президентът към българите в САЩ: Ще сме успели, ако децата ви се върнат

От "Дондуков" 2 ще правят регистър на сънародниците ни и общностите им в чужбина


Президентската институция има амбицията да инициира създаването на регистър на българите и българските общности в чужбина, за да има връзка между тях и браншовите, образователните институции и бизнеса в България. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на българската общност в Ню Йорк. По думите на държавния глава този регистър ще улесни комуникацията със сънародниците ни зад граница за използването на тяхната професионална експертиза и опит.


„В глобалния свят една държава не може да съществува сама – финанси, инвестиции, технологии, научен и културен обмен, всичко е свързано. И когато вие успявате, това е успех и за България", подчерта президентът и изрази признателността си към българите, които рекламират родината в международните институции и компаниите, в които работят.


„За мен България ще е успяла, когато кажете на вашите деца да се върнат, за да учат и работят в нея", заяви в отговор на въпрос президентът. Румен Радев добави, че има какво да се направи, за да се създаде много по-голямо доверие в българските институции, чувство за справедливост в обществото и за свобода от корупционни схеми при възлагането на обществени поръчки.


Попитан за правосъдната реформа в България и за възможността да бъде въведен румънският антикорупционен модел, държавният глава посочи, че проблемите на България трябва да се решават от българите. „Ако дойде някой друг отвън да ни реши проблемите, това означава, че ние нямаме самочувствието, куража и убедеността като нация, да ковем нашето собствено бъдеще. За мен реформата в съдебната система е абсолютен приоритет и затова за пръв път в президентската институция се свиква КСНС на тази тема", заяви Румен Радев.


По отношение на обществения дебат за начина, по който трябва да бъде създадена институцията за борба с корупцията, президентът посочи: „В България сякаш искаме да имаме литература без Достоевски. Можем ли да си представим Достоевски без „Престъпление и наказание" или Достоевски, но само с „престъпление", без „наказание"? Крайно време е да се наказваме и да имаме независим антикорупционен орган, който да дисциплинира политическата класа", каза още държавният глава.


През последните десетилетия отношенията със САЩ се превърнаха в стратегическо партньорство, успех за което има и българската общност, заяви още Румен Радев и добави, че при всяка своя среща с представители на държавните институции на САЩ, поставя въпроса за отпадането на визовия режим за българските граждани.


Президентът благодари на сънародниците ни в Ню Йорк за запазената връзка с родината, за съхраненото национално самосъзнание и чувство за общност, за съботно-неделните училища, които създават условия и за децата да опазят своя роден език. „България е там, където хората говорят, сънуват и мечтаят на български език", заяви Румен Радев. Държавният глава призова Министерството на външните работи да се бори за създаването на културен център, който да разпространява българската култура, традиции и фолклор в Ню Йорк. „Всички ще работим заедно за това", заяви Румен Радев.


По време на разговора бяха поставени и редица въпроси, свързани с перспективите за преодоляване на демографската криза в България, за двойното гражданство, за Националната стратегия за българите и българските общности в чужбина и много други. В срещата в Генералното консулство в Ню Йорк участваха президентът (1997-2002 г.) Петър Стоянов, заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и над 200 наши сънародници.


По-рано президентът Румен Радев посети и българския православен храм в Ню Йорк.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

АЗ · 06:40 · 25.09.2017
ПРОСТ НАРОД, СЛАБА ДЪРЖАВА.
И.ВАЗОВ
Потребител · 14:21 · 24.09.2017
Че тази политическа СГАН я знаеме всички!!! Я кажи защо пак гласувахме за нея?
РАДЕВА · 09:06 · 24.09.2017
НЯМА ДА СТАНЕ, ГОСПОДИН РАДЕВ ,ТАЯ РАБОТА, ЗАЩОТО НЕ РАЗКАРАХТЕ ТАЯ ПОЛИТИЧЕСКА СГАН ДОКАТО БЯХТЕ ГЕНЕРАЛ, А СТАНАХТЕ ЧАСТ ОТ НЕЯ !
Потребител · 08:01 · 24.09.2017
Господин Президент. Дано Ви издържат нервите за това за което се борите!
Потребител · 07:40 · 24.09.2017
БЪЛГАРИЯ Е НА КАРТА
БЪЛГАРИЯ НЯМА ЦЕННОСТИ ,НЯМА ОБУЧЕНИЕ , НЯМА ИДЕЯ КАК ДА СЕ СПРАВИ С БЕЗРАБОТИЦАТА И РАЖДАЕМОСТА.
БЪЛГАРИЯ Я УПРАВЛЯВАТ КОРУМПИРАНИ ПОЛИТИЦИ И СЪДИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛИ-В КОМБИНА С БАНКИ.
В БЪЛГАРИЯ НЯМА ЗАКОНИ ИЛИ ИМА НО НЕ СЕ СПАЗВАТ.
БЪЛГАРИТЕ СА ЗОМБИРАНИ -
ОТ СЕРИАЛИ ШОУТА РЕАЛИТИ ПРЕДАВАНИЯ И НОВИНИ -МНОГО ИНФОРМИЛАНА НАЦИЯ.
ДЕЦАТА НИ ПИШАТ НА ШЛЬОКАВИЦА -ТЕ НЕ ПИШАТ НА КИРИЛИЦА В НЕТА .
НАЙ КРАСИВАТА ЧАСТ НА ЕВРОПА ЗАСЕЛЕНА СЪС ЗОМБИТА.-РОБИ БЕЗ ПРАВО НА ГЛАС

.
Потребител · 05:02 · 24.09.2017
право рeчe човeка значи никога няма да успeят
Потребител · 04:58 · 24.09.2017
eee в амeрика хората ходат с прeпасани пищови можe и картeчница да извадат това e голямата разлика
Потребител · 02:06 · 24.09.2017
Ставаитe от масата и на улицата ,протeсти докато нe ги разкаратe тeзи пиявици които ви смучат кръвта.И тогава ниe щe помогнeм да построитe няколко затвора,рeвизия на всички здeлки с държавно имущeство слeд 89 до сeга.искатe 1500 лeва заплати? Само това e пътят.уважаваитe сeбe си,ближния И закона които e над всички
Потребител · 01:58 · 24.09.2017
Говорим за турско робство прeз сeдмица.Cхe то сeга какво e?150 лeва пeнсиа И заплати от 450-500 на мeсeц!!! И послe чeтeм за общински съвeтник с ролс роис.Нeнормална държава,eдинствeна по рода си,И хората си кротуват с навeдeни глави, варят си ракията И вхич нe Им дрeмe.
Потребител · 01:45 · 24.09.2017
Ами ниe плащамe цeната патриотe.Плащамe И на нашитe възрастни роднини И родитeли в маичца Българиа да нe умрат от глад със 150 лeва пeнциа.Тази маичица обачe маи e мащeха за много от нас.
Потребител · 22:01 · 23.09.2017
Не плюйте срещу майчица България, не смейте да плюете. Всяко нещо си има цена и вие много добре го знаете.
Потребител · 23:16 · 23.09.2017
@Потребител Казване на истината се приема за плюене, това е много болно съзнание,едно нещо е патриотизъм а друго нещо е да го ползваш серщу народа си. Да нашите лайна не миришат и не се виждат нали сме патриоти. За съжаление се виждат и вонят от години, но не и за тези които управляват те живеят в измислен собствен свят .Това е причината да има 6 милиона останали..
Потребител · 23:19 · 23.09.2017
@Потребител Вярно е че си има цена и тези хора са платили много висока цена, и продължават да плащат с изработеното от тях което изпрщат в майчица България за да издържат роднини да не умрат от глад.
Потребител · 20:17 · 23.09.2017
Поздравления на всички за коментарите! Защо Стандарт не позволява да кликна на всеки коментар?
Потребител · 19:53 · 23.09.2017
Нито имот щe си купия, нито щe сe върна в България.Виe стe толкова злe, хвърчитe във въздуха.Живeeтe в eдин измислeн свят нарeчeн България.
Оправeтeтe си държавата сами, хванeтe сe на работа.стига имитации.
Потребител · 19:46 · 23.09.2017
Ne vi e griga sa nas , no gledate da si osigurite i dezata ni da prashtat pari v B'lgaria, 4e bes nas ste sagubeni ! Parite, tova e koeto vi interesuva. Ot nash strana - nie s'shto ne se interesuvame ot vas. ostanete si s's zdrave.
Потребител · 19:21 · 23.09.2017
NIKOGA! Ot vas izbyagahme. Moeto dete se izgradi tuka , kato stoinosten 4ovek, vse po-malko neshta ni sv'rzvat, tova ne e s'shtata strana, v koyato as givyah. Sabravete !
Потребител · 19:06 · 23.09.2017
SMESHKO! REFORMA V SADEBNATA SISTEMA? HA HA HA..
KRETEN! JA WIJ TOJA PUJAG TZITZAROW I POCHNI S NEGO.
WSICHKI STE UBIITZI I KRADTZI, WASHATA MAMKA DOLNA KOMUNISTICHESKA.
SMART I BELEN ZA WAS,KARWAW UBIITZI!
Потребител · 19:02 · 23.09.2017
Ha ha ha.. Chakaj njakoj da se warne v tzigano-tursko chalgadjiiska Bulgaria.
Bulgaria umrja, sega e tazrswtoto na mangalite i oskotelija narod s chalga, big brother i wsjakakwi drugi dolni poshlosti.
Umrete wsichki v taja kochina Bulgaristan!
Потребител · 18:14 · 23.09.2017
ЦЕНЗОРА НЕ МИ ПРИЕХТЕ НАПИСАНОТО ЗАШОТО НЕ ВИ ОТЪРВА НИКОГА АМА НИКОГА И НИКОИ ДА НЕ СЕ ХВАША НА ТОВА ХОРО ДА СЕ ВЪРНЕМ ЗА КАКВО КОГАТО РАЗБЕРЕМ ЧЕ СТЕ СИ ПРОДАЛИ ИМОТИТЕ НАПРАВЕНИ ОТ НАЩИЯТ ГРЪБ И НЯМА НОВО ЗАБОГАТЯЛИ И САМОЗАБРАВЕЛИ СЕ МИЛЯАРДЕРИ И ЦИГАНИЯТА ВИ ДА ИЗЧЕЗНЕ КОГАТО ПОЛУЧАВАМЕ ПЕНСИИ НАРАВНО С ВАС .
Потребител · 17:45 · 23.09.2017
Cхe ниe смe тук имeнно заради дeцата си,бe.Тук стават хора,а нe нeграмотни проидохи,Да нe съм луд да ги пратиа обратно.Тe много добрe знаиат от къдe са,къдe са корeнитe им.Толкова.
Да · 17:31 · 23.09.2017
Най-накрая някой да знае за какво иде реч. Се да имахме и такъв министър председател, а не шопара...
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар Кирилизирай
ПредишнаСтраница 1 от 2Новините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент