Президентът: Европа не се справя с миграционната криза

Президентът: Европа не се справя с миграционната криза | StandartNews.com

Европа не се справя към момента с миграционната криза, тъй като 28-те страни все още не са в състояние да се обединят около общо решение. Набиращите в момента сила националистически интереси отслабват допълнително съюза.  Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за в. „Хамбургер Абендблат" вчера.

Национализмът, популизмът и антиевропейската реторика са огромна заплаха за Европа. Европейският съюз не е проект за милиардни фондове и тяхното управление от Брюксел. Европейският съюз е проект за мир. Мирът е възможен само тогава, когато правилата важат за всички. Нашата обединена Европа се нуждае днес повече от всякога от допълнителна доза доверие, продължи Плевнелиев.

Съществуващата бежанска криза ни напомни принципите, вградени в основите на обединена Европа. Mиграционните потоци преминават през границите на всяка една европейска страна. Проблемът е общ и може да бъде решен само когато сме заедно, посредством европейската отговорност и солидарност. Затова и България действа като отговорен член на ЕС, смята държавния глава.

Той изтъкна  няколко факта за проблемите с бежанците. "През 2013 г. България беше първата страна, достигната от бежанската вълна. Имаме 245 км сухопътна граница с Турция. Тогава бяхме изненадани. Бяхме претоварени. Но работихме заедно с Фронтекс, с европейските институции и с компетентните структури на Организацията на обединените нации. Инвестирахме много в нашите системи за защита на границите и постигнахме много добро сътрудничество с турските власти. Придържахме се към правилата – тези от Дъблин и Шенген, въпреки че България не е държава членка на Шенгенското пространство. Това означава, че всеки мигрант, който влиза в България, бива регистриран. Ние бяхме единствената страна, и казвам това с гордост, която се придържаше към правилата", каза той

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай