Премиерът: Живеем в много тревожен свят

Премиерът: Живеем в много тревожен свят | StandartNews.com

След като взе участие в заседание на Европейския съвет и среща на високо равнище между Европа – Азия в Брюксел, премиерът Бойко Борисов се завърна в София за откриването на Четвъртата среща на местните лидери на страните от Инициативата 16+1, която събира страните от Централна и Източна Европа и Китай.

"В Брюксел на срещата на върха ЕС – Азия, бяха очертани огромните възможности, които има нашият пазар във всяко едно отношение. В същото време сме в условията на санкции от САЩ към Китай, към Русия, от ЕС към Русия и на вчерашната среща в Брюксел наред с оптимизма, имаше и много песимизъм, защото ако приемем, че свободният пазар, конкурентоспособността са движещите сили за един успешен бизнес и сътрудничество санкциите са точно прътът в колелата, който спира и променя конкурентоспособността на бизнеса и страните където има такива", каза Борисов.

По думите му излизането на САЩ от споразумението за климатичните промени също не е еднозначен акт и за съжаление природата всеки ден ни напомня, че промените в климата са факт.

"Това, което днес е в Испания, наводнения, суши, земетресения, цунамита и това е също една причина за миграционната вълна, която върви в света. Така че светът като цяло трябва да положи огромни усилия. Новата епоха – цифровизацията, която върви във всички посоки, във всички области и сфери, води след себе си необходимостта от съответната киберзащита, борба срещу киберпрестъпленията", каза премиерът.

Той коментира и конкретно отношенията между България и Китай.

"Когато междуправителствените отношения са добри, инвестиционните намерения и подготовката за тези инвестиции зависят пряко от местнтата власт. 30 града мисля, че има побратимени с китайски общини и наши, само не ме карайте да ги изброя всичките. Ще се затрудня. Това е похвално, защото местните власти са моторите и най-лесно, когато междуправителствените отношения са добри, инвестиционните намерения, терените, подготовката им, възможността след това тези инвестиции да се развиват пряко зависи от местната власт", каза премиерът.

"Живеем в много тревожен свят. Напрежението, витаещо в Брюксел и желанието на всички от Европа и Азия беше да се постигнат за в бъдеще по-добри резултати, но много труд, много работа още предстои на всички и тук не бива да пропускаме върховенството на закона, правата на човека, свободата на медиите. Теми много и важни. Но позволете ми накрая още веднъж да благодаря на китайската страна. Догодина честваме 70 години от дипломатическите ни отношения, така че ще имаме още поводи за срещи, разговори, пожелавам успех на местната власт, на бизнес форума днес, както нашият скъп гост каза – отношенията между Китай и България никога не са били по-добри", допълни Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай