Премиерът: С войни мир не се прави

Премиерът: С войни мир не се прави  | StandartNews.com

„Винаги съм казвал, че докато се водят тези войни и се поставят хората под бомбардировки, настоящето ще е такова. Надявам се това да е пореден урок към политиците, че с войни мир не се прави". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел по повод атентата на летище „Ататюрк" в Истанбул.

"Свидетели сме на пореден атентат в Турция. Това е голям удар за тях и за региона, за туризма им и по принцип. Още снощи изразих съжалението си за случващото се, а днес публично на ръководството на турската държава и на всички пострадали граждани", обясни той. 

В момента в България се взимат всички мерки. Възложено е на министрите на транспорта и на вътрешните работи да предприемат необходимите действия за проверка на сигурността по летищата, стана ясно от думите му. Страната ни е осигурила възможността „да приемаме самолети и да помогнем на въздушното пространство като трафик", добави Борисов, цитиран от правителствената информационна служба. 

„Винаги съм казвал, че докато се водят тези войни и се поставят хората под бомбардировки, настоящето ще е такова. Надявам се това да е пореден урок към политиците, че с войни мир не се прави", категоричен беше министър-председателят.

На въпрос дали има развитие по Брекзит: „Не мога да говоря от името на другите лидери, но така, както предполагахме всички в България, че след едно политическо пиянство, махмурлукът е много по-тежък. Сега, когато британците всеки ден виждат какво се случва с борсите им, с парите им, с имотите им, как се местят структуроопределящи за тяхната икономика отрасли, мисля, че си дават сметка какво са направили. Чак сега, те са почнали да се интересуват в Гугъл за Европейския съюз".

За резултатите от заседанието на Европейския съвет премиерът коментира: „Ние за пореден път показахме, че сме изключително толерантни и към Дейвид, и към избора на Великобритания. Не е така лесно да се вземат крайни решения, когато става дума за 5-тата икономика в света. Затова проявихме разбиране да изчакаме до септември месец, когато ще има избори и нов премиер във Великобритания".

Решението за председателство на ЕС се отлага за септември, обяви премиетът. „Нито съм упълномощен, нито мога да говоря от името на другите лидери. Както и предполагахме всички в България, че след едно политическо пиянство, махмурлукът е много по-тежък. Сега, когато британците всеки ден виждат какво се случва с борсите им, с парите им, с имотите им, как се местят структуроопределящи за тяхната икономика отрасли, мисля, че си дават сметка какво са направили", коментира той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай