Посланикът на Германия: Тук съм, за да решим заедно предизвикателствата

Посланикът на Германия: Тук съм, за да решим заедно предизвикателствата | StandartNews.com

Новият посланик на Германия Херберт Салбер посети Пловдив. Той беше придружен от почетния консул на Германия в Пловдив Мариана Чолакова. "В ЕС няма членове на различно ниво – има различни степени, през които трябва да премине всеки един негов член. България е пълноправен член на Европейското семейство и тя изпълнява до голяма степен своите задължения. Предстоят ни много предизвикателства и аз съм тук, за да ги решаваме заедно", каза посланик Салбер.

Това е първо посещение на Херберт Салбер в Пловдив, след назначаването му за посланик. Днешното посещение съвпада и с честването на Деня на Германското единство.

Зам.-областният управител на Пловдив Петър Петров запозна посланика с различните отрасли в областта на промишлеността и земеделието, посочи предимствата и възможностите на област Пловдив за привличане на чужди инвестиции. "Географското положение на областта, съчетано с добрата инфраструктура, магистралите, които позволяват бърз достъп до пристанище Бургас, доброто състояние на първокласните пътища, удобният жп транспорт и близостта на международно летище, са огромно предимство за развитието на региона“, каза Петров и подчерта, че доказателство за това е непрекъснато разрастваща се „Тракия икономическа зона”, където все повече чужди фирми изграждат производствени бази.

Той изтъкна и ролята на Международен панаир – Пловдив като фактор за създаване и развитие на добри контакти в бизнеса на международно ниво. Другият зам.-областен управител на Пловдив Евелина Апостолова направи кратка презентация на региона, от гледна точка на историята, културата и туризма.

Това, че сме на кръстопът, е предопределило в България от векове да съжителстват различни етноси. Това особено важи за Пловдив и областта. В регион, където живеят големи общности от българи, евреи, гърци, арменци, турци и роми, и където всеки свободно може да изповядва своята религия, Пловдив може да бъде пример за етническа толерантност, заяви Апостолова.
Бяха разискани и въпросите, свързани с влизането на България в Шенген, предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС и нелегалните мигранти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай