Попова: Плевнелиев загуби контрол върху всички служби

Попова: Плевнелиев загуби контрол върху всички служби  | StandartNews.com

Съжалявам, че нашият президент Плевнелиев загуби контрола си върху всички служби и те отидоха на подчинение на изпълнителната власт. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова на пресконференция по повод петата година от встъпването си в длъжност.

Според Попова това е фундаментален въпрос за всеки държавен глава, защото неговата дейност не е оперативната дейност на изпълнителната власт, той не е министър-председател. Той е държавен глава, изтъкна вицепрезидентът, който има задачи по националната сигурност във вътрешната и външната политика. Ако на него му липсва този ресурс, той не може пълноценно да изпълнява своите задължения, убедена е Попова. Тя е на мнение, че рано или късно този въпрос ще бъде поставен от следващ държавен глава.

„Държавният глава не може да бъде поставен в позиция да чака благоволението на структури, които са подчинени другиму. Няма как да изпълнява задълженията си. И аз на негово място щях да се боря със зъби и нокти, за да не се случи това нещо в държавата. Нито е честно, нито е рационално, и го поставя в една позиция, която го обезсилва. Трябваше да очаква само добри колегиални междуведомствени отношения, за да е сигурен, че ще разполага с този ресурс в такава степен, в която би го имал, ако тези служби са на негово контрол", коментира още Маргарита Попова, цитирана от БГНЕС.

Попова е категорична, че отказът от правомощия от страна на държавния глава е вреден. „Държавният глава трябва да има правомощия, защото нашата Конституция не го лишава от правомощия. Това не е чиста парламентарна република, напротив държавният глава има много правомощия и той трябва да има съответния ресурс, за да се справи с тях", заяви вицепрезидентът.

„Моето мнение е категоричен провал в механизмите, които останаха на разположение на държавния глава, за да бъде той стабилен и да се чувства здраво на краката си. Не подозирам никого, не подценявам никого. Това са принципни неща. В конституцията има едно правило и то трябва да се съблюдава - това е правилото за конституционната симетрия относно разположението на държавните власти. В момента конституционната симетрия е разрушена", заяви още Попова.

Плевнелиев, обаче отговори на упрека с думите, че никога досега службите на България не са работили толкова добре заедно. „Те работят. По времето на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев Съветът за сигурност не работеше, тайните служби бяха на тъмно. Нямаше устройствени закони за цялата система за сигурност", изтъкна Плевнелиев и уточни, че вицепрезидентът не е присъствала на историческия КСНС в първите месеци на мандата.

„Постигнахме принципно съгласие между всички политически лидери. Всички посочиха, че преди това нашите посолства бяха в абсолютна невъзможност дипломатите да създават приоритети на разузнавачите. Не съм аз този, който работи за разкол на държавата. Доброто мястото на външното разузнаване е при правителството, а не при президента. Президентът не е председател на Съвета за сигурност към МС, а той преди нас почти не работеше. Многото случаи, с които се сблъскахме, България постигна голям успех", изтъкна Росен Плевнелиев.

От друга страна като безспирен успех Попова изтъкна безбройните инициативи за духовното сплотяване и културата на нацията, които са сплотили, дали позитивна енергия и събрали на едно място млади и стари. Попова обясни, че ще има ново работно място, но не го назова. „Моят дом в Дружба две вече очаква семейството ми. Чакам с нетърпение от служебната квартира да се преместя в дома ми. Животът продължава. Всяка промяна занапред ще бъде нова работа, ангажименти, вдъхновение, грешки и възходи", убедена е още Маргарита Попова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай