18:55 ч.

13.11.17

2 мин.

0

9

0

Подписахме проекта за обща отбрана на ЕС

от редактор |

Подписахме проекта за обща отбрана на ЕС

Официална церемония по подписване на Нотификация по постоянното структурирано сътрудничество се проведе днес в Брюксел в рамките на заседанието на Съвета „Външни работи/Отбрана" на ЕС.


В нея от българска страна участваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов и министърът на външните работи Екатерина Захариева.


С подписването на нотификацията се постави началото на процедура за създаване на Постоянно структурирано сътрудничество (ПСС) в областта на отбраната на ЕС. Основната цел е повишаване на отбранителния капацитет на съюза, в изпълнение на приоритетите и нивото на амбиция, произтичащи от Глобалната стратегия на ЕС за външна политика и сигурност.


В рамките на ПСС ще се създадат възможности за съвместно изграждане на високотехнологични и скъпоструващи отбранителни способности, в т. ч. чрез съфинансиране от Европейския фонд за отбрана. Предстои всяка държава, която се е включила в общата нотификация до Съвета на ЕС и до върховния представител за външната политика и политиката за сигурност на ЕС, да има готовност да се включи в поне един мащабен проект по ПСС.


По време на Съвета „Външни работи/Отбрана" на ЕС днес в Брюксел, в която участваха министрите на отбраната и на външните работи на страните-членки, беше обсъдена глобалната стратегия на ЕС в областта на сигурността и отбраната.


В изказването си на работната сесия на министрите на отбраната на страните-членки на ЕС, която се проведе днес с участието на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, министърът на отбраната Красимир Каракачанов акцентира на елементите от сътрудничеството между Северноатлантическия алианс и ЕС, които изграждат капацитет и устойчивост в държавите от Западните Балкани.


В края на работния ден се проведе заседание на направляващия борд на Европейската агенция по отбрана (ЕАО). Министър Красимир Каракачанов отбеляза, че страната ни оценява положително интензивната работа на ЕАО, включително разработената тригодишна финансова рамка за планиране, чиято цел е да подкрепи държавите-членки при подготовката на дейности през целия жизнен цикъл на развитие на способностите и да ги подпомага при определянето и приоритизирането на подходящи дейности и проекти, които биха могли да се възползват от вече съществуващи или предвидени инструменти за финансиране на ЕС.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 21:03 · 14.11.2017
Със съсед като Турция не трябва да рьчитаме на чужди войски да ни пазят. Който не храни собствена армия -храни чужда
Потребител · 14:45 · 14.11.2017
е сега вече е ясно че нямаме армия и ни трябва и е ясно че русия е един агресор добре че беше ГОРБИ който всъщност каза демокрация в русия ще трябват десетилетия а всичко беше близо по негово време хората нямаха пари като българите е сега руските мутри и борчета имат пари и се разхождат по света ка кто българските бандюги
Потребител · 10:20 · 14.11.2017
Хората усетиха предателската натура на тези фалшиви и охранени псевдо-патриоти и на следващите избори никой няма да гласува за тези охранени плужеци.
Потребител · 10:18 · 14.11.2017
Нашите псевдо-патриоти се оказаха едни обикновени охранени мошеници и предатели каквито са Брюкселските феминисико -сектански чиновници.
Потребител · 10:16 · 14.11.2017
Накрая цялата тая изкуствена и паразитна нео-либерална въздухарска система ще рухне от само себе си.Защото се основава на кредити и спекулации и се управлява от некомпетентни феминисти и сектанти!
Потребител · 20:38 · 13.11.2017
Псевдо-патриоти предатели на България и на избирателите си.
Потребител · 19:14 · 13.11.2017
Началото на края на Българската армия. Това ще има много лоши дългосрочни последствия. Аз искам Българска армия. Това е на;ционално предателство още повече че от западна европа през историята нищо добро не сме видели. Дори по време на турското робство западноевропейците са подкрепяли турците. БЪЛРГАРИ. ЗАПОМНЕТЕ ТОВА
123 · 09:27 · 14.11.2017
@Потребител Айде бе, не сме видели нищо добро от Европа. Европа и щатите ни освободиха от комунистическо-съветско робство. Иначе още щеше да ядеш банани само на Нова година и да си бършеш гъза с вестници.
Потребител · 15:40 · 14.11.2017
@123 ~Че то няма по-голям кеф от това да си бършеш гъза с вестници - намериш снимка на ЦК на БКП и шляп омажеш я със сочен продукт от еко и био продукти. Сега кефа е същия е продукта не винаги е еко и био, а е гмо ама ефекта си остава - на Боко и Цвичката по празните лъснали тикви, на Курнелката по глиджосаната и коса, на Местанчо по брадата, на Каракаяанката и Валерката по мазните им пухкави физиономийки...Забавлявайте се бе.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар Кирилизирай



Новините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент