Плевнелиев поиска ревизия на бюджета

Плевнелиев поиска ревизия на бюджета | StandartNews.com

София. Росен Плевнелиев настоя за спешна актуализация на държавния бюджет преди разпускането на 42-то Народно събрание.

По думите му ако това не се случи, служебното правителство ще бъде с вързани ръце.

Освен ревизия на бюджета, държавният глава призова народните представители да не бойкотират работата на парламента, докато няма оставка от страна на правителството.

"Неизпълнението на бюджета е сериозно. Цифрите към средата на годината са повече от притеснителни.

Не бива да бъде блокирана работата на служебното правителство заради нежеланието да се каже истината за цифрите в държавата и бюджета, както и неговото изпълнение преди всичко работата на приходните агенции, както и разходната част. Не бива да се връзват ръцете на едно бъдещо служебно правителство, като от една страна се откаже ясно. Дефицитът не може да се превиши и от гледна точка да не се реализира и да не се каже истината за изпълнението на бюджета.

Затова аз настоявам, да се направи ревизия на бюджета и ще очаквам отговорно отношение по тази тема.

Вярвам, че има много консенсусни теми, които са важни и спешни, законодателни инициативи от гледна точка на БНБ и нейната ефикасност в момент на турболенции, законодателни инициативи от гледна точка на европейския дневен ред.

Има директиви, които ни чакат, разбира се също така и големи теми като енергетика и здравеопазване. Реформата на държавния бюджет към средата на годината е необходима. Заради призива на много институции, включително и на хора, които разбират от здравеопазване, които казват, че ако не се ревизира бюджетът на Здравната каса, ние ще имаме сериозни проблеми към втората половина на годината. Тук вече очаквам ясно и категорично – ревизия на бюджета, предприемане на мерки в подкрепа на БНБ като силен регулатор, адаптиране на европейски директиви и също така някои други смислени законопроекти да бъдат доведени до край", обясни Плевнелиев.

"Очаквам утрешните консултации. Моля се, в момента да се обединят около това, че трябва да се обединят. Няма друг шанс. Трябва да осигурят кворум и трябва да свършат тези смислени неща. Аз наистина ще търся други възможности, но няма как без работещ парламент в следващите седмици. Има много смислена работа за вършене. Моля, свършете я", допълни Росен Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай