Плевнелиев отново поиска подкрепа за актуализацията

Плевнелиев отново поиска подкрепа за актуализацията | StandartNews.com

София. "Тези дебати са важни, защото като държавен глава съм залят от обаждания и писма от браншови, работодателски организации, общини, ЕК с призив да се постигне последен опит за консолидиране на мненията около темата за държавния бюджет". Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на консултациите с политическите партии.

"Имат огромен интерес и организациите искат да разберат аргументите "за" и "против" актуализацията на бюджета. Важно е народът да чуе и да разбере какви са аргументите и да се знае кой носи отговорност", каза президентът.

Политическите партии трябва да се обърнат към истината за финансите и икономката на държавата, както и към опорните точки на народа и да загърбят партийните интереси, категоричен бе държавният глава.

Росен Плевнелиев прочете писмата, изпратени до него от различни браншови и други организации. "Поради спиране на парите и плащанията може да спре строителството. Особено критично е положението по проекти за околна среда. Изтича програмният период, а имаме предварително неизплатени суми", каза той.

В писмата пише "нямаме резерви да кредитираме държавата. Всички срокове за обезщетения са изчерпани". Декларациите на БЛС са също покацзателни - има заплаха за здравето, за живота на българите. Те пишат "умоляваме депутатите влезте в залата. Едва ли си струва здравето на хората да се превърне в залог на политическите интереси на партиите". Пациентите също призовават да се вземат спешни мерки, за да се защити правото на живот на българските граждани, коментира Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

Проблемът с европарите е драматичен и трябва да се подкрепят общините незабавно. Проблемът със НЗОК, че изключително сериозен, заяви още той.

Неописуеми са проблемите в енергетиката. Има съмнения, че някой е подготвил мрежата да ръководи през следващите месец, изтъкна Плевнелиев.

Апелирам на днешните дебати да вземем отговорно решение, да подкрепим актуализацията, предложена от правителство за да има повече стабилност. 995 млн. лв. е дефицитът към 30 юни, а 1.4% е планиран за цялата година . Към юли е натрупан още дефицит и в момента е 1.3 %. А не са изплатени на строителите и на други, посочи държавният глава. Той добави и, че има драстично неизпълнение на приходите. По предварителни разчети са заложени са 2 млрд, а данните показват ,че липсват 1.5 млрд. лв., продължи държавният глава.

Ресурсът, който е необходим за Касата, е над 300 млн. Вие изразихте подкрепа, благодаря ви. Но и еврофондовете са важни. От националния фонд е планирано да се разплатят 3 млрд. лв.. Това, което сме планирали да платим към края на 2014 г. планирали сме 3, ако платим 2 - единият го губил м и го плащаме двойно, каза Росен Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай