Плевнелиев: Издигането на граници е временно решение

Плевнелиев: Издигането на граници е временно решение | StandartNews.com

Издигането на граници е изкушаващо, но временно решение. Интеграцията е единственият начин за постигане на мир. Това заяви президентът Росен Плевнелие по време на откриването на срещата на високо равнище „Нови визии за партньорство и съседство в Европа".

По думите му нито една страна не е в състояние да се справи сама с конфликтите, които ни заобикалят. Европейските граждани чувстват опасността, която идва от войните в Сирия, Северна Африка и други региони, предаде БГНЕС.

„Не бива да чакаме кризите да се появят на телевизионните екрани, за да действаме. Трябва да се борим с причините за възникването им, да действаме проактивно", каза Плевнелиев. Той смята, че за да се предотврати за в бъдеще развитието на подобни тежки кризи, като тези, на които сме свидетели в момента, в ООН трябва да бъде създадено специално звено за тяхното предотвратяване. Европа трябва да удари по масата и да каже „стига с тази кървава война" заяви Плевнелиев, коментирайки конфликта в Сирия.

Според него бежанският поток, който заля европейските страни през последните месеци изисква единно решение и общоевропейски подход. „Време е да се обединим, да се справим с причините за тези кризи, а не с техните последствия", подчерта държавният глава.

Шенген не е просто закон или директива, а барометър за състоянието на ЕС, каза той.

„Шенген е мечтата за Европа без граници, така че от София до Берлин и от Краков до Париж да пътуваш, без да си показваш паспорта. Ние, източноевропейците, най-добре го разбираме, защото бяхме зад желязната завеса преди 25 години", коментира Плевнелиев. По думите му, днес някои държави в ЕС налагат временно неприлагане на правилата на Шенген и той е поставен в опасност.

„Всички кризи, с които се сблъскваме в Европа, могат да бъдат решени само с общ европейски подход, само заедно. Бежанската криза в Европа е олицетворение на необходимостта да изградим по-добри механизми за вземане на дългосрочни, общи решения. Нашият подход трябва да бъде проактивен, проблемите да се решават в момента на тяхното възникване, а не да отлагаме и по този начин да задълбочаваме кризите", категоричен бе държавният глава. Той допълни, че животът на бежанците няма да се подобри, докато конфликтът в Сирия продължава.

„Международната общност трябва да прекрати боевете, Европа трябва да удари ръка по масата и каже стига с тази кървава война. Трябва да гарантираме спазването на основните човешки права и да се нагърбим с трудната задача да създаваме държавни институции в Сирия, които да служат на хората", заяви Плевнелиев.

„Време е да се обединим и да се насочим към справяне с причините на възникналата криза, а не единствено към разрешаване на нейните последствия", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай