Оланд: България да използва Шенген по най-добрия начин

Оланд: България да използва Шенген по най-добрия начин | StandartNews.com

България трябва да използва Шенген по най-добрия начин. Това заяви френският президент Франсоа Оланд след своята среща с Бойко Борисов. Двамата разговаряха в Елисейския дворец в Париж.

"Говорихме и за Шенген и смятам, че ще намерим добрия баланс", каза той и изтъкна, че се е запознал с географската ситуация на България, "която е много експозирана".

"Ние се възползвахме от тази среща, за да подкрепим нашата политическа връзка между България и Франция, партньорство, което датира от дълбока древност", изтъкна президентът на Франция.

"Също така говорихме за Украйна и България, която има една много правилна позиция, а именно да поддържа споразумението от Минск. Г-жа Меркел и аз лично участваме в създаването на това споразумение и смятаме, че най-добрият начин да се реши проблемът е да се спазва това споразумение. Това важи за всички страни", поясни Оланд.

"Франция не иска България да бъде жертва на ситуацията в Украйна, както се случва днес заради нестабилността, която царува в този регион. Франция е готова да помогне на България, за да може тя да бъде в най-добрата ситуация в този конфликт. Аз ще използвам всички средства, ще говоря с Русия, с Украйна, за да може да се справим с това положение и да допринесем в полза на България", коментира още френският президент.

Оланд обясни, че Борисов му е припомнил закуската с Франсоа Митеран и български интелектуалци преди 25 години.

"Нашата връзка е и културна. Искам да благодаря на г-н Борисов за дейността, която води неговото правителство, за да ни помогне да се справим със заплаха от терористи. Ние трябва да се борим и срещу радикализацията в интернет", каза още Франсоа Оланд.

Борисов е обсъдил и енергийната сигурност на страната с Оланд. "България разполага с огромни възможности да приеме френски инвеститори", каза още Оланд и изтъкна, че скоро ще върне посещението на българския премиер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай