НС отхвърли ветото на Радев

НС отхвърли ветото на Радев | StandartNews.com

Народното събрание преодоля ветото на президента върху бюджета на НЗОК за 2018 г. За бяха 126 депутати, против бяха 95 депутати и така текстовете от бюджета на НЗОК бяха прегласувани и приети повторно. Държавният глава наложи вето върху текстове от Закона за бюджета на НЗОК, които налагат мораториум за нови лекарства за следващата година, с мотива, че се дава различно третиране на здравноосигурените лица и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ, затова и законът се връща на ново обсъждане. Обсъждането по ветото продължи повече от два часа.

В рамките на дебата думата взе и народният представител Стефан Данаилов. Той каза, че подкрепя ветото на държавния глава и заяви "конфликт на интереси".

"Искам да заявя конфликт на интереси, защото ще подкрепя ветото на президента, а аз съм онкоболен", каза Данаилов.

„Затова заявявам конфликт на интереси. Скъпи приятели, имах възможност да слушам и да гледам по телевизията и дойдох специално да ви предложа нещо – не обичам този остър тон и скандали, когато става въпрос за човешки живот. Ако 3-4 години съм в ремисия, аз не знам Господ какво ще каже след месец-два, година. Явно тези химии, които са ми наливали през тези години, вече няма да действат и ще трябва да пробваме нова. Вие ще кажете, че имам пари и ще си купя. Аз имам, но тези хора, които нямат", запита Данаилов.

„Скъпи, приятели, тук има лекари с такова заболяване. Поне един знам, че има. Няма начин да не сте загубили близки от тази коварна, гадна, мръсна болест. Да направим две групи – да се разходим из софийската онкология и да видите какви хора са вътре. Големият процент са млади хора, които трябва да живеят, а не могат. Свидетел съм на безсилието на лекарите. Затова не ме интересуват тези милиони, но дайте да направим не жест, а да изпълним задължението си", подчерта той. Данаилов подчерта, че са избрани от хората и много от тези хора също са попарени от тази коварна болест.

„Обръщам се към вас като ваш приятел. Скъпи приятели, дайте да сменим политиката и да постъпим най-човешки, защото това, което не дай си Боже ви се случи да изживеете и не знаете дали ще оцелеете, е страшно. Изпитвал съм го и затова го споделям с вас. Разчитам на вашия разум", каза още Стефан Данаилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай