Миков с талисмана Яна на Бузлуджа

Миков с талисмана Яна на Бузлуджа  | StandartNews.com

45 000 аплодираха Сергей под Чинията

Габрово. Гъста мъгла и проливен дъжд спря навременното излитане на хеликоптера за планираните снимки от птичи поглед на събора на социалистите на Бузлузджа.

Но близо 45 000 симпатизанти на левицата се събраха на историческата поляна под върха и изчакаха търпеливо ръководството на Столетницата с чадъри и дъждобрани.

8-километрови тапи блокираха шосетата около Бузлуджа заради стотиците автобуси от цялата страна по време на събора, а полицията регулираше движението по обходни пътища.

Новият председател на БСП Михаил Миков изненада членовете и симпатизантите на партията, като се качи на трибуната с малката Яна от родния му град Кула. Момиченцето се прочу в цяла България на конгреса на БСП миналата седмица, когато първо поздрави Миков с победата на балотажа. В НДК Яна бе в народна носия, но на Бузлуджа бе в тематичен червен дъждобран на бели точки и с подходящи елегантни ботушки. Момиченцето не се притесни от камерите и фотоапаратите и помаха на множеството, докато Миков държеше първата си реч под Чинията като председател на БСП.

Като по поръчка дъждът спря минути преди официалните речи на соцлидера Сергей Станишев и наследника му на поста на "Позитано" 20.

Цялото изпълнително бюро на БСП излезе на официалната сцена начело с Мая Манолова, Драгомир Стойнев, Димитър Дъбов, Янаки Стоилов, Корнелия Нинова, Ангел Найденов и др.

Съборът тази година е под надслов "Силна БСП-единна левица".

Ето и речите на двамата лидери:

Михаил Миков, председател на БСП

"123 години социалистическата идея се носи в сърцата на хората. Ние се борим да осъществяваме и доказваме социалистическите идеи. Днес десницата, облякла друго облекло, се опитва да разруши парламентарната демокрация. България е разделена по различни линии и БСП, преминала през тези години има големият дълг да обедини българските граждани. България е разделена от прехода, в който капиталът трупаше, а труда оцеляваше. България е разделена на поколения и БСП има един дълг, да обедини българските граждани под знамето на лявата идея, под знамето на интересите на българските граждани.

Скъпи другари,

Много от тези, които уж разбират от БСП от вън, коментатори, анализатори и неправителствени организации, които всеки ден текат от телевизионните студиа, отричат правото на лява Българя да бъде силата на България. Аз мисля, че БСП, че членовете, че симпатизантите, че ляво мислещите българи ще спрат да вярват на това, което се излива от злонамерените, от тези, които не искат обединяване на българските граждани в защита на техните интереси.

Скъпи приятели,

Как ще го направим? Ще го направим, когато всички ние сме заедно, ще го направим, когато всички ние сме обединени, когато всеки партиен член и партиен ръководител си даде ясна сметка защо е в БСП - от партийния секретар на основната партийна организация до председателя на Националния съвет на БСП. Защото уважаеми другари, лявата идея е кауза и няма никакъв личен интерес, който може да бъде поставен по-високо от нея. Тогава хората ще ни повярват, тогава ние ще отидем при хората, за да дойдат те при нас, за да ни разберат, за да ни чуят.

Скъпи приятели,

Бузлуджа е знаме високо в планината, но Бузлуджа е и символ на това наше единение и сила да преодолеем трудностите.

Защото, октомври не е бой последен. Октомври е битка по пътя, битка за една по-добра България, битка за една по-искрена България, битка за едно по-отговорно БСП и аз съм убеден, че тази битка ще я спечелим. Ще я спечелим заедно с вас, със стотиците хиляди членове и симпатизанти в цялата страна напук на десницата, напук на тези, които години наред се борят срещу лявата идея.

Скъпи приятели,

Трябва да дадем на хората справедливост, защото днес работника усеща несправедливото отношение, когато става въпрос за заплатата, малкият предприемач усеща несправедливостта, когато става въпрос за обществените поръчки, пенсионерът усеща несправедливостта, когато не знае дали ще има възможност с пенсията да си осигури здраве и поминък. С тези хора трябва да бъдем честни, да ги представляваме, да бъдем автентичните, левите и силните представители на българския народ.

Благодаря ви, че сте тук. Благодаря на Конгреса на партията, на моите другари. Благодаря на стотиците хиляди партийни членове, за тази силна подкрепа, която ми дадохте на Конгреса. Това е тежка отговорност, която заедно с вас аз ще реализирам в името на силна, единна и истински представителна БСП. Честит празник!"

Сергей Станишев, председател на ПЕС

„Скъпи приятели,

Честит празник на всички. Ние пак сме тук, както всяка година. Днес искам да отправя думи на благодарност, на искрена човешка признателност към всеки един от вас, към стотиците хиляди социалисти на лявата социална идея, за свободна, справедлива, социална България. Всяка година идваме на тази свещена за нас поляна, за да се пречистим и за да се заредим с нова енергия и с нова вяра. Идваме тук в моменти, когато сме силни и сме победители. Идваме тук в моменти на изпитание. Тук сме, за да кажем на цяла България „БСП е тук, БСП е демократичната, социалната, лявата партия в България, която никога няма да се откаже от нашата кауза.

Скъпи приятели,

За последните 13 години имах честта да бъда лидера на нашата партия. Всяка една Бузлуджа е различна. Никога няма да забравя Бузлуджа 2005, след неуспешния опит да формираме правителство. Тогава имаше много горчивина и много тъга, но и голяма сила, която от Бузлуджа БСП излъчи към цяла България.

Никога няма да забравя Бузлуджа от 2009г., когато претърпяхме тежко поражение на изборите, но дойдохме тук, за да кажем, че продължаваме пътя напред.

И тази Бузлуджа от 2014 г. е важна и за това, за да покажем на всички, че сме силни и че сме единни тук се събраха независимо от дъжда и от лошото време над 45 хил. човека от цяла България, от северна и южна, от градове и села. За да стане ясно на нашите опоненти, да стане ясно на хората, които губят надежда, че има кой да ги защити, че има кой да покаже различен път за България, от този който вещаят претендентите за власт от ГЕРБ. Искам вие винаги да ходите с високо вдигнати глави, защото БСП, левицата със силата с която работи за хората, за която живота на всеки един човек, неговите проблеми е лична и обща болка, защото именно БСП доказа, че умее да съзидава, да изгражда България, държавността, инфраструктурата, да създава работни места. За тези 13 години ние два пъти влизахме в управлението в името на нашата кауза и да свършим работа за хората. Искам да знаете, БСП е тази сила, която създава работни места, която се грижи за възрастните, която дава шанс на младите. Това е силата, която създава справедливост, защото без справедливост няма държава. Без справедливост държавата, властта е само една шайка за употреба на властта. Ние сме различни от другите партии и искам да сте сигурни, за годините които сме били в управлението сме направили много повече от всяка една партия в България, която е била на власт.

Искам да го кажете на всички в България и да убедите хората с факти, с цифри, с реалните неща които се случват в техния живот. Само за последната година правителството излъчено с мандат на БСП, направи за обикновените българи в пъти повече отколкото за 4 години правителството на ГЕРБ, и ние се гордеем с това.

Скъпи приятели,

Преди една година от позиция на втора политическа сила, без парламентарно мнозинство поехме тежка отговорност. Искахме да променим България, да променим света.

Не малко неща направихме, но много неща и не успяхме. Не ни стигнаха силите, нямахме достатъчно подкрепа, дадена от хората на изборите през 2013 г. и по време на тежките парламентарни и политически битки, които водихме. След последните европейски избори много хора ми се обадиха и казаха „Дръжте се, ние сме с вас".

Скъпи приятели,

„Дръжте се" става, когато имаш подкрепата в нужния момент, по нужния начин, а не на думи и това се случва на избори. Обеден съм, че на 5-ти октомври всички ние ще докажем, че БСП, Коалиция за България, левицата сме силни и даваме шанс на страната.

Скъпи приятели,

Няма как да се бориш с монополите, ако хората които защитаваш не отидат да гласува. Нямам как да ограничаваш произвола на банките, ако потребителите смятат това за наша битка, но не за тяхна. Нямам как да спираш цените на тока от ръст, ако най-бедните се чудят какво да правят и не подкрепят тази сила, която ги защитава. За това искам в следващите седмици, всеки един от нас да си свърши работата, да отиде при хората, при хората от села, градове, при хората с малък бизнес, при безработни, при млади хора, при възрастни, да кажем и какво с ме направили и какво ще направим за България, защото нашата дума на две не се дели. Това, което казваме го изпълняваме и това е голямата разлика между БСП и другите политически сили. В последните седмици ни беше трудно, но и в тези седмици ние показахме, че отстояваме интересите на хората, не допуснахме да се създаде изкуствена банкова и финансова криза и да изгорят спестяванията на българските граждани и да се срине реалната икономика. Сега сме свидетели на това, че вече има негласна коалиция между президента, ГЕРБ и ДПС и много други сили се присламчват към тях. Тази коалиция не е официална, тя е израз на задкулисието, тя е сделка, сделка за икономически и политически интереси на гърба на хората и за ваша сметка. Няма да допуснем те да ограбят България.

Скъпи приятели,

На тези избори, които ни предстоят става дума за държавата, става дума за съдбата на всеки един от нас. Искаме ли тесни политически и икономически кръгове отново да повторят това, което гледаме 4 години от мандата на ГЕРБ в още по лош вариант. Защото трябва да е ясно – те ще повторят всичко, което правиха 4 години, няма нищо ново. И всеки, ако им се даде властта, ще изпита това на свой гръб. Ние силата, която няма да допусне това да се случи.

Приятели, другарки и другари,

Преди една седмица партията избра нов лидер на БСП. Имаше 3 седмици, в които имаше много кандидати, хора достойни, с политически капацитет, с опит, с качества. Всеки един можа да изложи своите виждания и в обществото, и пред партията, и пред делегатите на Конгреса. Конгреса, партията избра нашия нов лидер, другаря Михаил Миков. Да е жив и здрав и да му пожелаем да постигне много повече за БСП, за България отколкото успях аз. Сега всички сме тук заедно, всички сме единни, защото нашата партия е партия на кауза. Тази кауза ни обединява, тази кауза е безсмъртна, тази кауза ни дава нови сили, нова вяра. С тази вяра ще победим на 5-ти октомври. Победа!"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай