Кабинетът длъжен да не подписва за обратно приемане на мигранти

Кабинетът длъжен да не подписва за обратно приемане на мигранти | StandartNews.com

Народните представители задължиха Министерския съвет да не подписва двустранни споразумения за обратно приемане на мигранти. Решението беше изработено и внесено от всички парламентарни групи и единодушно подкрепено със 177 гласа "за".
Народното събрание задължи правителството да внесе в парламента позиция за общо решение на Европейския съюз по въпросите на миграцията. В срок до 30 септември 2018 г. МС трябва да представи в НС предложение на България за реформа на т.нар. Дъблинска система за прием на бежанци и конкретно на регламент на Европейския парламент и на Съвета от 26 юни 2013 г.

Във връзка с разискванията по питането на Корнелия Нинова към министър-председателя Бойко Борисов относно политиката на правителството по въпросите на миграцията в България и Европа бяха внесени две проекторешения - на ГЕРБ и на БСП. По искане на премиера беше дадена почивка, за да се обмислят предложенията.

След разговорите на Председателския съвет на Народното събрание председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова прочете изработеното решение, което е подписано от председателите на всички парламентарни групи. Тя благодари за проявения разум и за подкрепата за проекторешението на левицата, което с разумни предложения било допълнено и засилено.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова представи решението и благодари за проявения разум. „Благодаря, че подкрепихте предложенията ни и с разумни аргументи ги засилихме и допълнихме", заяви тя. На излизане от пленарната зала премиерът Бойко Борисов стисна ръката Корнелия Нинова.

Към днешна дата България е единствената държава в ЕС, която се е справила с мигрантите. Има почти нулев натиск и е давана за пример. Това каза от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов още преди приемането на общото решение. „Да приемем, че всеки е имал вина, били сме неподготвени. Затова се казва мигрантска криза", посочи премиерът. „Колкото и да се правят на герои много хора, когато десетки хиляди дойдат на предпазното съоръжение ще го съборят", обяви Бойко Борисов.„Кой ще даде заповед да се стреля - няма такъв", заяви премиерът.

Няма нищо лошо парламентът да вземе решение правителството да не подписва двустранни споразумения за приемане на мигранти, каза още Борисов. „Към момента нито сме подписвали, нито сме поемали ангажимент за приемане на мигранти", категоричен бе премиерът.

Ако БСП бяха останали още малко на власт, щяха да имат 60 хил. мигранти и те щяха да са виновни, отбеляза още Борисов. „Няма смисъл да се хвалим за миграцията", каза той. По думите му има много хора в Европа, които гледат и слушат и ще си кажат как България няма натиск от мигранти, а те толкова много имат. Той отбеляза, че по тази тема трябва да са внимателни в изказа и призова да не се впускат с опозицията във взаимни обвинения кой е виновен за мигрантите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай