И Бойко в Брюксел заради европарите

И Бойко в Брюксел заради европарите | StandartNews.com

Надяваме се на политическо решение за България, каза премиерът

Едва половината от поисканите от България 800 млн. лв. ще ни бъдат изплатени от Европейската комисия, стана ясно вчера. Министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че лично ще замине за Брюксел за срещи в ЕК. В петък той изрази тревога, че министрите, изпратени в Белгия да отпушат оперативните програми, са се върнали с лоши новини. "Всички проекти са толкова изпуснати и провалени, че няма оправяне", каза вчера премиерът. Но изрази надежда ЕК да вземе политическо решение за България предвид ситуацията в държавата. "По-следващата седмица очаквам да ни кажат на какво можем да се надяваме", допълни министър-председателят. След като инспектира строителството на метрото до "Младост-4", той посочи, че е много трудно да бъде пусната оперативна програма "Транспорт".

"Загуба на доверие от страна на Брюксел към страната ни и към институциите за това, че България може да се справи с проблемите с еврофондовете - такова е било усещането, с което останахме всички", обясни вчера пред bTV министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която също бе в Брюксел. Тя обясни, че всички проекти, които се изпълняват по ОПРР, са със спряно европейско финансиране. Това означава нулево възстановяване от Брюксел, но ангажимент те да се разплащат със средства от държавния бюджет, докато не възвърнем доверието на европейските институции. "Ако ние не разплатим проекти за 210 милиона лева до края на декември, автоматично, по правилото трябва да ги върнем на Европейската комисия", каза Павлова. А от думите й стана ясно, че нито един от големите проекти не се движи в срок.

"Три са основните проблеми по отношение на еврофондовете - спрените европейски програми, опасността от загуба на средства до края на годината и кога започва новият програмен период", заяви от своя страна ресорният вицепремиер Томислав Дончев. От думите му стана ясно, че правителството се надява спрените плащания за над 1 млрд. лв. за градско възстановяване и туризъм на оперативната програма "Регионално развитие" да бъдат размразени най-рано през януари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай