Георгиев: Борисов ми отказа да е Буда

Георгиев: Борисов ми отказа да е Буда | StandartNews.com

София. Бойко Борисов никога не е давал съгласието си да сътрудничи на службите, а всички твърдения за Буда в публичното пространство са опит за манипулация на истината. Това заяви в открито писмо до медиите главният секретар на ДАНС Младен Георгиев, който е подготвил скандалните папки. Според него целта на това е да се злепостави авторитета на премиера, на МВР, на ДАНС и на него като държавен служител.

Като служител на бившата ЦСБОП Младен Георгиев е искал да привлече Бойко Борисов официално за агент, но той му е отказал. Причината за интереса на Георгиев е била охранителната дейност на Борисов над Тодор Живков.

"Като ръководител на охранителна фирма „Ипон" Борисов имаше отношение към охраната и сигурността на бившия държавен глава Тодор Живков. На вниманието на направление „Контратероризъм", в което работех, беше недопускане на посегателства спрямо значими обществени и политически фигури. Прецених, че контактът и срещите ми с него могат да бъдат полезни в тази насока в интерес на службата", се казва в изявлението на Георгиев. За да формализира тези срещи и да не бъда обвинен в нерегламентирани контакти Младенов ги оформил документално без да уведоми Борисов. Така са се появили и папките за "Буда".

"Не счетох за необходимо да уведомя г-н Борисов за така предприетите действия, тъй като отношенията ни на този етап бяха основно колегиални, гледах на тях в перспектива, а и вътрешнонормативните правила не ме задължаваха да направя това", казва Георгиев. По-късно той устно предложил на Борисов официален статут на извънщатен служител на ЦСБОП.

"Той категорично ми отказа с мотива, че тъй като е ангажиран с охрана и на политически фигури, това би било предпоставка да вкара службата в политически интриги", обяснява Георгиев.

"Категоричното ми становище е, че се прави груб опит да се даде манипулативно тълкуване на обстоятелства и факти, като целта е да се злепоставят авторитета на премиера на България, МВР, ДАНС и мен като държавен служител", допълва още Георгиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай