ЕС остави санкциите срещу Русия

ЕС остави санкциите срещу Русия  | StandartNews.com

Брюксел. Страните в Европейския съюз оставиха в сила пакета от санкции срещу Русия, заради действията на страната в Източна Украйна, предаде "Ройтерс", цитирайки представител на ЕС.

"Запазваме статуквото", посочи представителят след среща, посветена на обсъждане на изпълнението на примирието между Киев и проруските сепаратисти.

"Никой дори не е говорил за възможността (за вдигане на санкциите) предвид ситуацията на място", отбеляза друг европейски източник.

За да започне поетапна отмяна на санкциите на ЕС срещу Русия, може би ще е необходимо решение на лидерите на ЕС, посочва източник.

"Днешното заседание на Комитета на ЕС на ниво постоянни представители по начало не бе упълномощено да вземе решение за санкциите. Задачата му бе да оцени ситуацията в Украйна. Засега можем да установим само запазване на нестабилно равновесие", каза той.

Въпросът за начало на отмяна на санкциите може да бъде поставен на срещата на върха на ЕС на 23 и 24 октомври в зависимост от развитието на ситуацията в Украйна, допълва източникът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай