Енергийният министър Теменужка Петкова подава оставка /ОБНОВЕНА/

Енергийният министър Теменужка Петкова подава оставка /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подава оставка, предаде Канал 3. Причината са съмненията около сделката за продажбата на ЧЕЗ и желанието й да изчисти името си.

"Разговарях с премиера и това, което смятам, че трябва да се направи при тази ситуация, достойната постъпка е човек да си подаде оставката. Аз разговарях с премиера и ще депозирам своята оставка при него и той ще реши какво да прави", заяви министърката пред медиите в парламента.

Енергийният министър призна, че познава купувачите на ЧЕЗ от 20 години и затова е сметнала за редно да се оттегли от поста министър на енергетиката.

Теменужка Петкова отрече обаче да е кума на Гинка от Пазарджик, чиято фирма е купувач на ЕРП-то. "Аз познавам тези хора от последните 20 години, но не съм им кума", отсече тя и допълни: „И понеже не искам по никакъв повод да се коментират някакви отношения и да има изобщо поводи за съмнения и дори да се намесва името на премиера, смятам, че достойната постъпка е човек да си подаде оставката".

Българското правителство нямат никакво отношение към този процес, процедурата се провежда по чешкото законодателство, обясни преди това министърката в оставка за продажбата на ЕРП-то.
"Смятам, че това изключва абсолютно всякакви хипотези, всякакви намеци за намеса на българската държава, на българското правителство във вземането на решението на чешката държава", обясни Петкова.

ЧЕЗ не са искали мнението на българската държава, допълни тя. Това, че чешката компания е избрала определена компания, не означава нищо. Има наши институции, които ще кажат своята дума - оттук нататък предстои одобрение от КЗК, КЕВР, КФН, каза още министърката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай