Ек. Захариева: ЕС е непълноценен без Западните Балкани

Сърбия се хвали със стабилни отношения с България

Ек. Захариева: ЕС е непълноценен без Западните Балкани | StandartNews.com

ЕС няма да е пълноценен и завършен без пълноправно членство на страните от Западните Балкани. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след среща с министъра на външните работи на Сърбия Ивица Дачич.

Захариева подчерта, че за близо два месеца с Дачич са се срещали 5 пъти. „Имахме възможност по различни формати да се видим 5 пъти, така трябва и да бъде. Благодаря за гостоприемството и искрените разговори", заяви Захариева.

"Започвам обиколката на Западните Балкани от Белград, исках това да се случи преди Председателството, защото един от основните приоритети и фокус на триото е разширяване на Западните Балкани. Вярваме, че ЕС няма да е пълноценен и завършен без пълноправно членство на страните от Западните Балкани", коментира тя.

Външният министър на Сърбия Ивица Дачич пък похвали отношенията на страната с България.

„Първо искам да изкажа голяма благодарност към моята драга приятелка Екатерина Захариева, която е на служебно посещение тук", заяви Дачич. „България не само е много важна държава за Сърбия, тъй като има много близки неща между народите ни, имаме общи интереси. България през следващата година ще има голяма отговорност - ще председателства Съвета на ЕС, след Естония. В този смисъл желая да благодаря и да оценя, че отношенията ни са добри и стабилни, че има високо ниво на комуникация", коментира Дачич.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай