БСП отложи митинга срещу властта

Хората скърбят за патриарха, мотивира се Станишев

БСП отложи митинга срещу властта | StandartNews.com

София. БСП отлага със седмица митинга си срещу властта заради кончината на патриарх Максим.

"Изпълнителното бюро взе решение да не провеждаме в неделя насрочения митинг, би било неуместно към скръбта на българите за патриарха", съобщи лидерът на БСП Сергей Станишев. Протестът на 11 ноември трябваше да мине под мотото "Срещу бедността и мизерията, предизвикани от управлението на ГЕРБ". "Много наши съграждани скърбят, не смятаме, че политически протест трябва да бъде близо до всички ритуали, свързани с кончината му",  каза той. 

Станишев определи патриарх Максим като "изключителен, омайващ в своята искреност във вярата човек". 

"Имах личното щастие през 2008 г., когато имаше много труден момент за България, да работя много близо с дядо Максим и Светия Синод. Имаше опасност този разкол да бъде възстановен отвън, от съда в Страсбург. Тогава проявихме ясна позиция, твърдост, дипломатическа активност, за да преодолеем този риск. Гордея се, че участвах в това усилие, което постави край на разкола", каза още той и изрази надежда, че бъдещият глава на Светата българска православна църква ще бъде избран по достоен и отговорен начин.

Председателят на Съвета на НС на БСП по вероизповедания и права на човека Велислава Дърева припомни, че патриарх Максим преведе Църквата през коварни времена, опази нейното единство и достойнство. „Той никога не е бил патриарх за себе си, а патриарх за Църквата. Той устоя на всичко, без гордост, суета, самолюбие или егоизъм. Той е духовният отец на българския народ и стожер на българската държавност”, отбеляза Дърева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай