БСП иска оставка на цялото правителство заради катастрофата в Искърското дефиле

БСП иска оставка на цялото правителство заради катастрофата в Искърското дефиле | StandartNews.com

БСП поиска поемане на политическа отговорност заради тежката катастрофа край Своге. Оставки на министри вече е най-малкото, става въпрос за оставка на цялото правителство, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на червената партия.

Виновникът за такива ситуации е само един и това е правителството на Бойко Борисов и той персонално, заяви Нинова. "Гордостта на премиера - магистралите, са най-голямата кражба може би в държавата, конкурирайки се с кражбите в санирането", коментира тя.

"Досега корупцията ни ограбваше, взимаше от всеки човек, сега вече корупцията убива в истинския смисъл на думата, защото невинни българи плащат с живота си кражбите на правителството на Бойко Борисов", каза Нинова и призова за смяна на този модел на управление на държавата.

"Пределно ясно е вече, че трябва да се поеме и конкретна политическа отговорност. Има ли смелост премиерът, както до вчера казваше: "Аз строя пътища и магистрали", да излезе сега и да каже: "Аз строя пътища и магистрали така, че вие загивате по тях", или пак ще си измият ръцете с някой - шеф на агенция, фирма и т.н.", коментира Корнелия Нинова.

Социалистите бяха помолени да коментират информацията, че пътят край Своге е ремонтиран по време на кабинета "Орешарски" и пуснат без Акт 16. Депутатът Георги Свиленски посочи, че проблемът не е в строителя, а в цената, която се дава на този строител, за да направи този път. По думите му, когато даваш пари като за 5 см асфалт, няма как строителят да ти сложи 14 см. Тези обществени поръчки са сключени през 2011 г. и тогава върнете кой е бил министър-председател, кой е бил министър и кой е сключил договора, всичко друго е изпълнение на този договор, добави Свиленски. Пътят е пуснат през декември 2016 г. , вижте кой е бил министър и министър-председател, добави той.

Ако има виновни от правителството на Орешарски, да си понесат отговорността, коментира и заместник-председателят на БСП Кирил Добрев. Ако има виновни от АПИ преди правителството на Орешарски, да си понесат отговорността, призова той. Ако има виновни сега, които след десетките сигнали играят тенис, вместо да работят, да си понесат отговорността, добави Добрев. Той посочи, че български фирми строят и в други страни и там строят качествено. Причината не е в този, който строи, а в този който го проверява, коментира Добрев.

На въпрос дали има политическа намеса от БСП да се прикрие случая с бащата на президента в Хасково, Кирил Добрев коментира, че по-евтина филмова продукция, скоро не бил гледал. "Как някой от ръководството ще принуди министъра, на който всеки ден му искаме оставката, да прикрие случая. Аз не мога да си го представя", каза заместник-председателят на БСП.

Има видео от инцидента, както МВР каза - "с тротонетката", всъщност това е триколка, но пък нямаме видео от правителственото трасе, където беше убит Петър Христов, коментира още Добрев. Според него такива знакови убийства трябва да вълнуват министър Радев и министерството, далеч повече отколкото един нелеп случай.

От БСП съобщиха, че общинските им съветници в Царево внасят в съда жалба срещу решението на Общинския съвет в града за строителство до плажа Силистар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай