БСП иска комисия за Буда

БСП иска комисия за Буда | StandartNews.com

София. БСП настоява да се създаде парламентарна анкетна комисия за случая с агент "Буда". "Смятаме, че е от полза и на министър-председателя на България и той да настоява за такава комисия", заяви депутатът Михаил Миков, цитиран от БГНЕС.

"Документите, изнесени в публичното пространство ще продължат да рушат доверието в способността на българските институции да дават откровени отговори на българските граждани и на нашите партньори от ЕС", каза още Миков. "Трябва да се отговори на въпросите "Вербуван ли е бил премиерът на България?" и въпросите за връзките му с неговия вербовчик и високопоставен служител в ДАНС. Странно е, че коментарите освен, че са лаконични, не отговарят на основните въпроси, които българските граждани си задават", коментира Миков.

"Ситуацията е толкова неприятна, че изисква бързи и ясни отговори, изисква и намесата и на парламента и на прокуратурата. Ситуацията не търпи двусмислия или премълчани отговори и изисква отговори на поредица от въпроси", заяви от своя страна депутатът от левицата Ангел Найденов, който остава скептичен за това дали от управляващото мнозинство ще се съгласят комисия на паритетен принцип да разгледа всички факти около агент "Буда".

"Другата възможност е в рамките на сега действащата парламентарна комисия по вътрешен ред. Тя може да изиска информация от всички, споменати в публикациите под някаква форма, да ги покани на заседание на комисията, да ги изслуша и да получи всички документи по случая. Тази комисия трябва да излезе със съответните заключения в много бързи срокове. Всички отговори могат да бъдат дадени в рамките на две седмици след натоварването на комисията", каза още той. Едва след изчерпването на възможността с анкетната комисия, ще отидем на възможността с разглеждането на въпроса от вътрешната комисия, уточни Найденов.

"Ще се радвам тази информация да се окаже съшита с бели конци и да се окаже недостоверна. Ще се радваме, ако българският премиер няма съпричастност, за която се твърди в публикациите. Всичко останало ще бъде прекалено", добави Найденов. "Ако прокуратурата не се самосезира, ние имаме готовност да го направим. Тук не става въпрос за намеци, каквато е разликата с предишни публикации, публикуван е документ, за който се твърди, че е достоверен. Аз си мисля, че за да изпълни своите функции и отговорности прокуратурата трябва да се самосезира", заяви още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай