Бойко праща емисари за цената на тока

Бойко праща емисари за цената на тока | StandartNews.com

Премиерът прати емисари да преговарят с КЕВР за цената на електроенергията

20% за бизнеса, за индустрията да се вдигне цената на тока е много, казва премиерът

Да се отложи с месец скокът на тока поиска премиерът Бойко Борисов. Той е недоволен от исканото повишение на цената с 20 процента, стана ясно от стенограмата от заседанието на кабинета в сряда. Енергийният министър Теменужка Петкова обяснява пред колегите си ценообразуването. "Иска ми се с държавната комисия да проведете една среща в спокоен тон, защото 20% за бизнеса, за индустрията да се вдигне цената е много. Те веднага ще я калкулират в стоките, да не говорим, че икономическият министър Божидар Лукарски веднага ще подскочи. И той е подскочил вече", казва премиерът след резюмето на Петкова. И обяснява, че още в четвъртък при вицепремиера Томислав Дончев ще има съвещание по темата. Борисов е категоричен пред министрите си, че вдигането на цената не е добър знак към инвеститорите и към родното производство.

"Ще ми се да отидете в парламента и с двете комисии да проведете срещи, защото КЕВР го излъчи парламентът и ние не се месим, освен да констатираме това, което публично сме чули. Към мен няма досега информация, изпратена по тази тема, но чувам какво се говори. Още повече че това, което се предлага, не решава проблема на енергетиката в нито един аспект и може би много честно трябва в парламента с комисиите да се разговаря, колкото и да са драстични мерките, особено скъпите енергии, защото проверката ще стане готова, но тя кога ще стане - след месец, сигурно. Това трябва да се отрегулира като цени", казва още министър-председателят. И отново изтъква, че кабинетът не може да се меси в работата на комисията.

"Нито е редно, нито искаме да го правим, но парламентарната комисия има тези права да им каже как са правили ценообразуването. Защото в един момент дори единственото, което бих могъл да си позволя на КЕВР да им предложа, е да отложат с един месец влизането на цените, докато не завършат проверките, наредбите не се направят и съответно по цялостната програма в парламента не се произнесат политическите партии, и ми е интересно как ще се изкажат. Защото много е лесно да се говори популистки, но винаги съм казвал, че който и министър да провежда дадена политика, кабинетът, заставайки зад него, трябва да сме и убедени и в същото време нямаме право да не бъдем 100% откровени с парламента", обяснява Борисов.

Премиерът категорично заявява, че това, което се предлага в момента, не е добро. "Вдигне ли се цената на тока, особено за индустрията, не се регулират дори и пазарните дялове. Държавните предприятия и "Козлодуй" и "ТЕЦ-2" на "Марица" се изключват от микса. Не може на държавната компания за капиталови ремонти да се дават 48 стотинки, а на частната 1500 лева за едно и също нещо. В смисъл, или ги слагаме всички на масата равнопоставени, за да има необходимата реализация, или който взема такива решения или им дава такива цени, да отиде да се обяснява", казва още Борисов.

Иванов: Няма да подпиша поскъпване за бита със 17%

При определянето на цените сме се съобразили с три фактора - финансовото оздравяване на НЕК, подготовката на електроенергийния пазар за борсата и справедливост на цените, каза пред Би Ти Ви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. До 30 юни бизнесът плащаше 19 лв. (18,93 лв.) такса задължение към обществото, а за гражданите тя бе 52 лв., допълни той. Затова се въвежда единна ставка "задължение към обществото". Ако оставим 19 лв. такса "задължение към обществото" за бизнеса, се отваря дефицит от 285 млн. лв. и трябва със 17% да се увеличи цената за гражданите в селата и градовете, каза Иван Иванов. Аз няма да се подпиша под такова решение, заяви той, като добави, че членовете на регулатора са водени единствено от обществените интереси. След 1 януари, когато се въведе борсата, таксата "задължение към обществото" така или иначе трябва да е еднаква за всички, обясни още Иван Иванов. Електроенергийната борса, която ще бъде въведена от 1 януари, няма да засегне само тези, които имат двустранни договори за тока, допълни той. На борсата цените и количествата ток всеки ден ще се договарят за следващия. Той даде пример с Румъния, където след въвеждането на борсата цените са паднали с 40%. Това е решителна реформаторска стъпка, заключи шефът на КЕВР.

Домусчиев: Ще бъдат засегнати цели отрасли

Никой не очакваше такова увеличение на цената на тока за бизнеса, заяви при общественото обсъждане на предложените от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цени на тока от 1 юли председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Той посочи, че решението ще засегне цели отрасли - металургия, стъкларска промишленост, машиностроене и други. Според него не се извършват приетите от парламента промени, не се търсят и резерви в НЕК и БЕХ. Той препоръча на държавните енергийни компании да излязат на свободния пазар. Домусчиев посочи, че не са извадени от микса на тока централите, чието комбинирано производство не е високоефективно, нито се следи стриктно производството на ВЕИ централите. Домусчиев посочи, че на база на първото тримесечие се очаква през тази година да бъде изнесена продукция с добавена стойност за 44-45 млрд. лв. Износът на електроенергия пък е на стойност 700-800 млн. лева. По тази причина Домусчиев не смята за справедливо износът на ток да не бъде обложен с такса "Задължение към обществото" и отхвърли мотивите, че такава такса ще блокира износа на електроенергия. Той допълни, че министърът на енергетиката Теменужка Петкова го е уверила, че през следващата седмица ще бъде готова наредбата за подкрепа на големите енергийни консуматори. Домусчиев заяви още, че ще подаде жалба в прокуратурата с искане да провери договорите за изкупуване на ток на преференциални цени. Работодателите са категорични, че в ЕС цената на тока за бита е два пъти по-висока от тази за индустрията, защото тя дава работни места и плаща данъци.
Ако КЕВР не отстъпи от решението си, работодатели ще излязат на протест, казаха представители на бизнеса. Граждански организации също предупредиха за протести, ако има каквото и да било увеличение на цената на тока за когото и да било. Синдикатите също се обявиха против увеличаването на таксата "Задължение към обществото" с мотива, че това ще доведе до допълнителни разходи за въгледобивните дружества. В дискусията се чуха и призиви за продължаване на преговорите с AES Гълъбово и КонтурГлобал за намаляване на цените, на които продават произведения от тях ток. Според Валери Симеонов преференциалните цени на двете централи могат да бъдат обявени като държавна помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай