Бойко към министрите: Внимавайте с думите (ОБЗОР)

Бойко към министрите: Внимавайте с думите (ОБЗОР) | StandartNews.com

Премиерът покани министрите да гледат постановката "Език мой - враг мой"

Строга заръка да внимават с думите отправи към министрите си премиерът Бойко Борисов на днешното заседание на кабинета. "Препоръката ми е към всички вас: Внимавайте какво се приказва. Защото виждате, че дори една неточност, дори една интерпретация, ако щете, дава възможност да бъдем атакувани", категоричен беше той. Повод за забележката му станаха непремерените думи на Петър Москов за насилието сред медиците в Спешна помощ от края на миналата година. Тогава здравният министър извади статистика, че е имало 227 побоя над спешните медици, предимно в ромските махали.

В сряда обаче председателят на ДПС Лютви Местан показа справка от МВР, в която инцидентите бяха само 17. Заради това той поиска за втори път оставката на здравния министър и заплаши с вот на недоверие кабинета. "Когато сме в опозиция, изговорът и начинът на говорене е едно, когато сме овластени със закона и с решение на парламента да сме министри или вицепремиери и премиери, изказът ни трябва да бъде много съобразен. Внимавайте много, както се казва. И с шегите внимавайте", каза по този повод Борисов. Той дори прати министрите на урок за това как трябва да говорят. "Нашите кандидат-депутати гледаха представление в театъра - "Език мой - враг мой". Много хубаво представление.

Препоръчвам го на всички министри, защото това действително е - една изпусната дума, след това атаки", обясни премиерът. Борисов си призна, че и той е правил грешки и е бил атакуван. "От горчив опит ви го казвам. Дори когато се пошегувате на едно мероприятие, имайте предвид, че стоят хора, които с това си изкарват хляба - да ви анализират, да извличат какви ли не конспиративни включително теории след това", обясни премиерът. Накрая обаче той допълни, че седи зад министрите си. "Иначе тук ясно трябва да знаете, че стоя зад министъра и неговите професионални действия", каза Борисов. Той не пропусна обаче да успокои и опозицията в лицето на ДПС. "Не ме притеснява упрекът за ксенофобия, защото ДПС могат да бъдат убедени, че аз самият съм гарант за това, че кабинетът никога няма да допусне подобни действия към малцинства или етноси, защото ние самите в самия кабинет имаме много представители на етносите и за нас те са братя, сестри и няма от какво да се притесняват", категоричен беше премиерът.

Танов на отчет за приходите

Отчет за събираемостта на приходите и разследванията по извършените наскоро убийства бе направен пред премиера Бойко Борисов днес. Точно преди началото на заседанието на кабинета шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и зам. главният прокурор Борислав Сарафов проведоха едночасов разговор с премиера. Подробности обаче не бяха съобщени. По време на срещата главсекът Лазаров е почерпил и за рождения си ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай