Бойко Борисов: Ще опитаме да повлияем в Брюксел, но трябва да търсим алтернатива на въглищата

Бойко Борисов: Ще опитаме да повлияем в Брюксел, но трябва да търсим алтернатива на въглищата | StandartNews.com

Министър-председателят участва на кръгла маса в Стара Загора за спасяване на мините и ТЕЦ-овете на въглища, след промените на ЕК за най-добри налични техники за големи горивни инсталации. "Оптимист съм, че заедно можем да измислим нещо полезно. Поемам ангажимент, заедно с колегите да се опитаме да облекчим това, което със сигурност няма да ни се размине", Това заяви премиерът Бойко Борисов вчера в Стара Загора на кръгла маса, свързана с референтния документ за най-добри налични техники за големите горивни инсталации, приет от ЕК, .

Ще опитаме да повлияем в Брюксел, в Европейската комисия, на рано или късно обаче това, което излиза във въздуха от ТЕЦ-овете, ще трябва да го изчистим, трябва да търсим алтернатива на въглищата, продължи премиерът. Според Борисов ще е много трудно през европейските програми да се намерят пари за въглищната енергетика, единственият шанс е да се направят преизчисления и от други направления да бъдат отделени пари. Борисов изрично подчерта, че трябва да се мисли „с какво и как да се спасяваме" като алтернатива на въглищата. В дискусията, организирана от синдикалните организации на КТ "Подкрепа" и КНСБ, участваха трима министри – на енергетиката, Теменужка Петкова, на околната среда и водите - Нено Димов, и на труда и социалната политика - Бисер Петков, както и лидерът на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев, народни представители, кметове от региона. Борисов се обърна специално към бившия премиер Станишев, като посочи, че той също може да помогне за защита на бълграските интереси. Премиерът изрази увереност, че и в българския, и в Европейския парламент всички депутати ще работят за каузата. „Колегите от Полша са изключително люти на тази теми", продължии премиерът, но обеща да търси подкрепа и в Източна Европа за каузата на България.

По този въпрос сме от едната страна на барикадата. Трябва да представим балансирана и добре обмислена стратегия и да работим системно в Брюксел", заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев. Той предложи създаване на Национален съвет или работна група, която да начертае план за действие. Според Станишев, най-напред трябва да се направи финасов разчет, какво е необходимо, за да се постигнат условията, които са приети. По неофициални данни трябвали около 3 млрд. лв. След това да се работи активно за дерогация поне до 2025 г., тъй като новите изисквания влизат през 2021 г. Президентът на ПЕС бе категоричен, че всички евродепутати ще работят за каузата. Бойко Борисов се присъедини към казаното от Станишев, но коментира, че правителствата в Европа са много зелени и не им трябват топлоцентрали и въглища. „Не съм оптимист, но трябва да опитаме с обединени усилия", допълни премиерът.
В дискусията надделя мнението, че на този етап искането на дерогация, възможно най-дълго във времето, е единствения вариант, върху който трябва да бъдат съсредоточени усилията на всички, подкрепящи каузата за спасяване на българската въглищна енергетика.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай