Борисов: Видя се, че Орешарски не може да смята

Борисов: Видя се, че Орешарски не може да смята | StandartNews.com

София. "Не мога да смятам какво смята Пламен Орешарски, защото се видя, че той не може да смята", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов мнението на премиера Пламен Орешарски, че няма нужда от актуализация на бюджета на НЗОК.

"След като не може да смята, аз не мога да разбера, как смята дори и фискалния резерв в момента, които сега ще отидат за погасяване на дълга или за запушване на дупки за неизплатените договори", обясни Борисов и попита как Орешарски смята, че като се извади от 6 3 прави 7, предаде Фокус.

"Дори най-елементарните – бакалските сметки не може да прави", заяви Борисов.

"Орешарски е срам за всички времена, хората да се срамуват да кажат, че са били премиери", каза още Борисов и заяви, че не иска да коментира „това лице Орешарски", защото Местан, Манолова, работодатели, синдикати, Здравна каса настояват за актуализация на бюджета.

"ГЕРБ да се явят – стоим тук и гледаме особено важния Закон за защита на растенията. Няма актуализация", каза още Борисов.

В сряда премиерът коментира, че според него не се налага актуализация на бюджета на здравната каса, тъй като ситуацията по нищо не се различава от тази през миналата година и дефицитът няма да е толкова голям.

Лидерът на ГЕРБ каза още, че е бил длъжен да премахне напрежението в парламента и "опорната точка", че опозицията не влиза в зала и пречи за приемането на важните закон.

"Аз не искам да се разбирам с тях, ако исках да се разбирам с тях, щях да съм в коалиция". Това каза Борисов на въпрос защо партиите не са се разбрали по-рано за важните закони.

Целта на управляващите е да се измъкнат, без да признаят колапса на всички системи, коментира той.

"Като се измъкнат, след това излизат и викат "Ааа, ние не сме виновни", каза още Борисов. "Трябва само да вдигнат дълга, винаги съм бил против това, но пак им напомням - ние вдигахме и вземахме дълг, за да кофинансираме европейските проекти, взимахме дълг, за да вдигнем пенсиите от първия работен ден, който имаше нашето правителство. Ние сме пипали резерва само за тези две неща - за пенсиите на българските пенсионери и за кофинансиране на европейските проекти", заяви лидерът на ГЕРБ.

По времето на ГЕРБ в Европа ни хвалеха за изключително добрата фискална дисциплина, добро управление на банките, те издържаха всички стрес тестове тогава. Те за една година ги съсипаха, коментира Борисов заявлението на премиера, че КТБ е "изпусната банка".

Борисов повтори искането си за актуализиране на бюджета.

"И вчера обяснявах, че служебният министър на финансите, без парламент не може да вдигне Закона за дълга, защото веднага трябва да бъде арестуван, защото ще го наруши. Това означава, че в тези 3 месеца на практика, докато дойде ново правителство, няма да има никакъв буфер за защита на всички останали партии и затова с такава загриженост, за да са сигурни хората, че няма проблем. Искам резервът да е пълен и да има достатъчно силен буфер", заяви Борисов.

Борисов не отговори откъде би трябвало да дойдат средствата, с които да се попълни държавния резерв, както и тези, с които да се намали дефицитът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). "Те трябва да ги управляват правилно. Да си решават. Аз четири години решавах откъде да режа", каза той и добави, че не вижда никакъв смисъл "да дава акъл".

Ние имаме пари, имаме възможност през дълга това да го направим, добави Борисов, запитан все още ли иска заем от Международния валутен фонд (МВФ).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай