Борисов уговаря руски газ за хъб "Балкан"

Премиерът идва с гаранции от Брюксел за реализиране на проекта

Борисов уговаря руски газ за хъб "Балкан" | StandartNews.com

Поне 15 млрд. кубика руски газ за бъдещия хъб "Балкан" и по-ниски тарифи на синьото гориво по сегашния договор с "Газпром". Това се очаква да поиска българският премиер Бойко Борисов в днешния си разговор с руския президент Владимир Путин, който трябва да започне в 14 часа в Кремъл.

За работното си посещение в Москва премиерът ще бъде придружаван от вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов, министъра на енергетиката Теменужка Петкова, министъра на туризма Николина Ангелкова и министъра на културата Боил Банов.

Енергийната тема ще бъде водеща в разговорите, в които ще се обсъжда и по-нататъшното сътрудничество между България и Русия в областта на икономиката и туризма, както и актуални международни въпроси.

В делегацията ни участва и директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, който преди две седмици заедно с Теменужка Петкова имаше разговори в Москва с шефа на "Газпром" Алексей Милер.

Българските очаквания са Русия да поеме ангажимент да доставя за хъб "Балкан" газ от втория ръкав на "Турски поток", чието сухопътно трасе трябва да достигне до българо-турската граница и оттам да продължи до Варна. По този начин страната ни ще се превърне в търговец на синьо гориво за Сърбия, Румъния, Унгария и Австрия. Другият сценарий, който ни вадеше от играта, предвиждаше втората тръба на "Турски поток" да минава през Гърция.

Още миналото лято обаче Борисов увери, че новият тръбопровод ще завие към България. "Едната тръба от "Турски поток" отива в Истанбул, а другата ще дойде в България, иначе оставаме встрани от газопреносната мрежа. С това нещо съм запознал и Туск, и Юнкер. В кабинета на Юнкер стои именно тази схема на "Турски поток", обясни още миналия юни премиерът.

На свой ред Борисов днес ще предаде на Путин пълните гаранция от страна на Еврокомисията за реализирането на хъб "Балкан", което отдавна е поставено като условие от руска страна.

Другата газова тема в предстоящите преговори ще бъде намаляването на тарифите за синьото гориво, което в момента получаваме от "Газпром" по силата на договора до 2030 година.

Важна стъпка в тази насока беше постигнатото през миналата седмица споразумение между Брюксел и "Газпром" руската компания да спре да продава на високи цени в Югоизточна Европа.

Ако се стигне до разбирателство за предоговаряне на тарифите, те ще влязат в сила с анекс. Това пък може да отложи поисканото от "Булгаргаз" увеличение на цената на вътрешния пазар с 16 на сто от юли.

Рестартът на проекта АЕЦ "Белене" също може да бъде обсъден по време на разговорите в Москва.

Руската държавна корпорация "Росатом" вече обяви, че при всички случаи ще участва в търга за проекта.

Днешната визита в Москва на Борисов е първа за него. Последната му среща с Путин беше в София през 2010 г., когато настоящият руски президент беше премиер.

В руската столица нашият премиер ще има среща и с представители на българската общност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай