Борисов: С какво е опасна "Хизбула"?

Ливан се ослушва за ареста на Рико и Брайън, предадохме им доклада официално

Борисов: С какво е опасна "Хизбула"?    | StandartNews.com

София. "С какво е опасна "Хизбула" за националната сигурност? Станишев го каза това и нашите опоненти. С какви аргументи разполага за "Хизбула", за да е опасна за националната сигурност?" Това попита премиерът Бойко Борисов. На въпрос какъв очаква да бъде отговорът на ливанската групировка, Борисов заяви: "Аз не съм чул някой досега да си признае нещо подобно. Предполагам, ще кажат, че не са те".

Преди това външният министър Николай Младенов изтъкна пред ТВ7, че опасенията на опозицията за националната сигурност са неуместни. "Същите тези леви и десни ни набутаха във войната в Ирак. Защото тогава "Ал Кайда" директно атакува българската държава в Кербала, където бяха убити български войници. Директно атакува българската държава, когато бяха отрязани главите на двама български шофьори. Това са директни атентати срещу България. Този терористичен акт не беше срещу България - той беше срещу израелски туристи на територията на България", коментира Младенов.

Все още няма отговор от Ливан дали ще съдействат за арестуването на участниците в атентата на летището в Бургас, това съобщи шефът на ГДБОП Станимир Флоров пред БНР. Както "Стандарт" писа, България е поискала от ливанските власти Филип Рико и Брайън Джеймсън да бъдат задържани и екстрадирани у нас. Флоров обясни, че е доказано, че взривилият се мъж не е камикадзе. "Най вероятно идеята им е била автобусът да бъде взривен по време на движение, за да може жертвите да са много повече. По принцип това е целта на един терористичен акт. Ако той беше камикадзе, можеше да се качи в автобуса. В него имаше 47 човека, прави две крачки по стълбите и се взривява вътре. Ефектът щеше да е поразителен. Има и други неща, които сме установили, които водят към анализа, че това лице не е искало да се самовзривява. Най-вероятно е допусната грешка", коментира антимафиотът. Терористите не са се движили заедно, а срещите им са били редки и конспиративни, показват данните на разследващите. Според Флоров обявяването на името на "Хизбула" е правилно. "Защо трябва да го спестяваме, при положение че имаме предположения обосновани, които ни насочват точно натам?! Има неща, които категорично ще се докажат, ако лицата са тук", посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай