Борисов: Не можем да приемаме повече икономически мигранти

Борисов: Не можем да приемаме  повече икономически мигранти | StandartNews.com

Премиерът посети новостроящ се храм във Варна, за който кабинетът отпусна 300 000 лева

ОБЗОР

България няма възможност да приема повече икономически мигранти, Европа също се задъхва. Това обяви във Варна министър-председателят Бойко Борисов. Той обясни, че е водил телефонен разговор с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който на практика потвърдил неговите думи, "че Европа трябва да затвори външните си граници и да допуска само политически мигранти, докато се решат проблемите". Борисов е възложил на външния министър Даниел Митов при следващата си среща с афганистанския си колега да постави въпроса за наплива на техни граждани към Европа и България конкретно.

Преди седмица Борисов отбеляза, че профилът на мигрантите се променя и най-големи проблеми ни създават не сирийските, а тъкмо афганистанските и иракските граждани. По данни на Агенцията за бежанците афганистанците, пресекли границата, са повече, отколкото иракчани и сирийци взети заедно. "Ние харчим по 80 млн. лв. на година да държим контингента в Афганистан, а там сега е мирно и спокойно. Сега да бъдат така добри да си изпълнят и техните ангажименти. Ние за икономически мигранти повече възможност нямаме, България категорично, виждате и Европа вече се задъхва до такава степен, че настанаха проблеми там", подчерта Борисов. Той каза още, че е оптимист за решенията, които ще вземат европейските лидери на срещата в Братислава на 16 септември. Премиерът коментира и задръстванията по българо-гръцката границата. Според него това е доказателство за икономическия растеж в страната. "80 хиляди души за един ден са минали на Кулата. 80 хиляди?!... Бедният български народ! 80 хиляди на ден на почивка. Това е резултат от икономическия ръст. Видя се с пари българинът и ето резултата!", констатира Борисов.

"Българинът обича да пътува. Депозитите в банките растат. Като дойдат празници, виждате какво става, магистралите отесняха. Знам, че не обичат така да се говори. Но това са фактите. Откъде са тия задръствания - от скъпия бензин ли, или от ниските доходи. И това е на всички празници. Всеки е на почивка. Не е само веднъж. Всеки е на път, не е само лятото. Дойде ли празник, винаги е така. Това ме радва", коментира още Борисов.

В морската столица министър-председателят посети новооткрития християнски храм "Св. вмчк. Прокопий Варненски", където се срещна с Варненския митрополит Йоан, който благодари на правителството за отпуснатите 300 000 лв. за изграждането му. В отговор Борисов подчерта, че не го прави предизборно, защото религията не бива да се използва за политически цели. "Това ни е спасението - вярата в Господ и християнските ценности са тук. Затова е важно владиците да показват на хората всеки ден правия път. Радвам се, че има все повече храмове и манастири, отремонтирани стари светини и чисто нови", заяви премиерът. "Кмете, за какво още искаш да ми благодариш", обърна се Борисов към варненския градоначалник Иван Портних, който също присъства на откриването. Кметът посочи, че е благодарен на държавата за отпускането на 134 дка от Морската градина на общината.

МВР: 60% от бежанците са афганистанци

Повече от половината мигранти в България са от АФганистан, а не от Сирия, където се води война. Това показва справка, предоставена от МВР на депутатите. "Данните са тревожни", коментираха пред "Стандарт" народни избраници. Само през юли 59% от влезлите в страната ни чужденци са от АФганистан, 14% идват от Ирак, едва 10% от Сирия, останалите 17 на сто са от други близкоизточни и северноафрикански държави. Тревога предизвиква и фактът, че България няма контрол върху мигрантите, настанени в центрове на Агенцията за бежанците. ОТ 8939 приети за първото полугодие на 2016-а, 8249 самоволно са напуснали и дирите им се губят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай