Борисов: Конфликтът в Нагорни Карабах ще се реши само с преговори

Борисов: Конфликтът в Нагорни Карабах ще се реши само с преговори | StandartNews.com

Конфликтът между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах може да бъде решен единствено чрез преговори, заяви българският премиер Бойко Борисов в интервю за азербайджанска информационна агенция.

Конфликтът в Нагорни Карабах няма военно решение и може да бъде разрешен само по политически път, отбеляза той.

"Принципната позиция на България е, че конфликтът може да се реши единствено чрез преговори и с посредничеството на Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и нейните съпредседатели, със съдействието на Европейския съюз, както и чрез активен диалог между ръководителите на Армения и Азербайджан", добави Борисов.

Конфликтът между двете страни в Южен Кавказ започна през 1988 г., когато Армения предяви териториални претенции срещу Азербайджан. В резултат на последвалата война, през 1992 г. арменските въоръжени сили окупираха 20 процента от Азербайджан, включително Нагорни Карабах и седем околни области.

Постигнатото през 1994 г. споразумение за прекратяване на огъня беше последвано от мирни преговори. Армения все още не е изпълнила четири резолюции на Съвета за сигурност на ООН за изтегляне на въоръжените й сили от Нагорни Карабах и близките области, припомня агенция Тренд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай